sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Защо никога да не изхвърляш боклука вечер?

Защо никога да не изхвърляш боклука вечер?

Защо никога да не изхвърляш боклука вечер?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Още от миналото се зараждат хиляди поверия и поличби, които свързват дадени действия, символи, образи със съответно предназначение или знак от съдбата.

Днес хората, които са суеверни, спазват някои правила, които да им осигурят спокойствие и сигурност. Някои поверия са толкова често срещани, че почти няма човек, който да не е запознат с тях. Такива са например поверията за черни котки, за оглеждане в огледалото, за пране на празници и др.

В това отношение повечето хора са чували вярването, че боклукът не трябва да се изхвърля вечер.

Това е древно поверие, на което и днес мнозина се доверяват.

Ето какво значи то:

Съществуват различни суеверия за изхвърлянето на боклука.

- Според някои от тях, вечерното време е времето на злите духове. Тогава те излизат, заедно с вещиците, затова хората не трябва да излизат навън.

- Други тълкувания смятат, че изхвърлянето на боклука е ритуал за свързване на злите духове, които излизат, за да приберат този боклук. По този начин те всяват мрак, бедност и нищета в дома. Затова човек може сам да се обрече на бедност, когато изхвърля боклука през нощта.

- Друго подобно вярване е, че с изхвърлянето на боклука през нощта, се изхвърлят и всички пари на дома. Вследствие на това се всяват вечна бедност и мизерия.

- Някои поверия гласят, че боклукът символизира съкровените тайни на дома. Когато човек реши да изхвърли този боклук във вечерните часове, то той ще предаде всички тайни на злите духове.

Зли сили

- Други вярвания сочат, че всяка дейност, която е ползотворна и добра, трябва да се извършва в светлите часове на деня. През нощта се извършват само лоши и греховни неща.

- Друго поверие гласи, че през нощта добрите духове отбраняват само подредените къщи, в които боклукът е събран и приготвен. Ако той се изхвърли през вечерта, то домът остава без защита и може да бъде нападнат от зли сили.

- Някои поверия пък сочат, че всяка изхвърлена вещ през нощта ще служи на недоброжелатели и вещици, които да я съберат и с нея да изготвят своите мрачни ритуали за черни магии.

Ето още популярни поверия, в които хората вярват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest