sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Ако те полази паяк - поверия и поличби

Ако те полази паяк - поверия и поличби

Ако те полази паяк - поверия и поличби
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Паяците са чести гости в домовете на хората от векове и това е причина за множество поверия и поличби, свързани с тях.

Отношението към тези безобидни насекоми (домашния им вариант) е по-често негативно от дълбока древност. Още в гръцката митология се разказва легендата за появата на паяка. Арахна, превърната в паяк от богинята Атина, е източникът на термина арахнофобия, с който се назовава страхът от паяци.

Ако обаче трябва да се навлезе по-дълбоко в смисъла на съществуването на това нелицеприятно на вид насекомо, може да бъде разбрана идеята за свещения характер на паяка, носител на мъдростта на природата. Затова, извън страховете от тях, хората в по-далечни времена са приемали за добър знак да намерят паяк в къщата си, защото той носи късмет според повечето вярвания.

Паякът е символ на много желани събития в живота. Те вещаят радост, любов и просперитет. Присъствието им в дома предсказва голям успех за някой от членовете или за всички като цяло. Ако паяците са повече от един, това е още по-добро знамение.

В древността се е вярвало, че тези създания имат магически защитни сили. И сега се вярва, че ако паяк тъче паяжината си в ъгъла на стаята, това е добър знак. Изплетената паяжина събира лошите мисли и енергии, за да не навредят на хората. Те идват при хората, които се нуждаят от тях, в определен етап от живота си и затова не бива да бъдат премахвани.

Според вярванията паяк в кухнята е предупреждение за назряващ конфликт в дома. Присъствието му в банята подсказва да се ценят повече парите, защото те задълго ще изтекат като водата.

Ако паякът тъче паяжината си на стената, значи хората се нуждаят от топлина и комфорт.

Поверия за паяци

Случва се понякога паякът смело да полази по масата. Това е предупреждение, че враговете на семейството тъчат интриги близо до членовете на семейството. А ако полази някого по главата или тялото, паниката е ненужна. Това е хубав знак, предстои му приятна среща. Белите паяци носят късмет, любов, успех и съветът е, когато бъдат видени, щастливецът от срещата с тях да си пожелае нещо хубаво.

Не е хубаво да се убива паяк. Убийството на пратеник на по-висша сила според поверията се наказва тежко. Към съвременно мислещия човек съветът е членестоногото да бъде изнесено с метла или друго подходящо средство и пуснато навън, ако не е желан гост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest