sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Какво ще правят всъщност китайците на Марс

Какво ще правят всъщност китайците на Марс

Какво ще правят всъщност китайците на Марс
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Китайците търсят начини за безопасното кацане на техните астронавти до Марс и потенциално установяване на дългосрочно присъствие на Червената планета.

Отбелязвайки неотдавнашното успешно кацане на марсохода Tianwen-1 Zhurong, президентът на Китайската академия по технологии за ракети-носители (CALT) Уанг заяви, че Китай има големи проекти, отвъд мисията за връщане на проби от Марс. Очаква се въпросните проекти да стартират в началото на 2029 г. Тези и други мисии до Марс са част плановете на академията. Целта е да се проведат тестове за използване на ресурсите - извличане на подземна вода на място и генериране на кислород.

Първият етап се състои в орбитален пост, след който се предвижда да се случи кацането на планетата, а вследствие и изграждане на база на Марс. Третият и последен етап предвижда формиране на така наречената "иконосфера", мащабно развитие и използване на ресурсите.

Уанг разкрива, че CALT, който принадлежи на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC), е завършил цялостно изследване на същността на мисията. Това включва разглеждане на времето изстрелване на ракетата, видовете орбити, които космическият кораб може да използва, за да стигне до Марс и задвижващата система, която е най-подходяща за краткосрочен и дългосрочен престой и многократни посещения. Ядрените технологии биха позволили значително намаляване на размера на ракетите за трансфер Земя-Марс. Този метод на задвижване се обсъжда и проучва от десетилетия, но все още изисква редица технологични пробиви и бъдещата му употреба би довела до екологични проблеми.

Задвижването с ядрен синтез и технологията за космически асансьор също са изложени като идеи от китайците, но изискват както теоретични, така и технологични пробиви, за да бъдат осъществени.

Китайци на Марс

Предвидено е разработване на флотилии от космически кораби за многократна употреба, горивни депа за зареждане на космически кораби в орбита на Марс и използване на циклични орбити, концепция, предложена по-рано от американския астронавт Бъз Олдрин. Планът, представен от Уанг, е едновременно амбициозен, но и на много ранен етап. CALT произвежда много от китайските ракети Long March и се занимава само с идеите за тяхното задвижване.

Проектът на CALT не се фокусира върху предизвикателствата, свързани с дългосрочното изпращане на хора до Марс, включително радиацията и ефектите от микрогравитацията. Други китайски космически институти ще работят по тях.

Планът обаче включва някои аспекти, които вече са в процес на разработка, включително космически кораб с екипаж от ново поколение. В момента Китай се стреми към мисии с екипаж до Луната през 2030-те, тоест мисиите на Марс с екипаж биха могли да се случат много по-далеч в бъдещето.

Вижте още какъв е бил Марс в миналото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest