sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития»Периодът от японската история Камакура

Периодът от японската история Камакура

периодът Камакура

Периодът Камакура в Япония носи името си от управлението на шогуната Камакура, създаден през 1192 година в Камакура от първия шогун Минамото но Йоримото. Този период от историята на Страната на изгряващото слънце завършва през 1333 година и остава в аналите като важен момент от общото развитие на страната, поставил началото на радикални промени.

Японските военачалници, известни като шогуни, имат претенции за властта на наследствената монархия, като дават на воините самураи и техните господари контрол над живота в ранната японска империя. Заедно с това вървят и военни размирици и политически разделения, довели до падането на шогунското владичество и през 1333 година започва ново управление.

Всъщност неофициално ерата на шогуната започва през 1185 година с победата на клана Минамото над клана Тайра в избухнала следствие на свадата им война. Но през 1192 година с идването на Минамото но Йоримото на власт, който управлява от седалището си в Камакура, започват значителните промени с въвеждането на системата бакуфу, при която императорите в Които са само фигуранти, а истинският владетел на Япония е шогунът. Тази система просъществува около 700 години до възстановяването на императорското управление през 1868 година.

След смъртта на първия шогун Минамото но Йоримото, кланът Ходжо, който е клон на Тайра, победен от Йоримото, взима действителната власт за останалата част от периода Камакура.

Целият период бележи значителни промени в обществото. Тогава значително нараства популярността на будизма като религия. Тогава обикновените японци започнали да практикуват дзен будизма, внесен от Китай, както и други клонове на учението.

Изкуството и литературата се изместват от формалната, стилизирана естетика и стават реалистични стилове, обслужващи нуждите на военните.

За този период най-голяма заплаха идва не отвътре, а от чужбина. Особено когато Кубилай хан, внук на Чингис, завзема Китай и изисква почести от Япония, но шогуните отказват от името на императора.

Кубилай хан изпраща 2 армади да нахлуят в Япония, но и двете са унищожени от тайфуни. Въпреки че природата бди над Япония в този момент, за да осигури защитата, правителството вдига данъците и предизвиква хаос в страната.

Опит на шогуните от Камакура да наложат свои изисквания при посочване на владетели в императорския двор, води до сваляне на Минамото от власт през 1333 година и смяната им с нов клан през 1336 година, което пък води до нов период в историята на Япония - Токугава или Едо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest