sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Как се прави освещаване на нов дом

Как се прави освещаване на нов дом

Как се прави освещаване на нов дом
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Влизането в нов дом е голям празник за новодомците. Собственият дом е цел за повечето хора, защото той им дава уют, сигурност и спокойствие. Това е заложено в нашата народопсихология, традиции и фолклор и имаме много обичаи и вярвания, свързани с влизането в нов дом. Такова е освещаването на новата къща.

Християнски ритуал

Днес все още се спазват традиционни християнски ритуали по освещаването на дома. Ако семейството започне строежа на новата си къща само, то е прието да се извърши водосвет на мястото, където ще бъдат положени основите. След като сградата бъде построена, се прави благословение. В дома се кани свещеник, който да поръси всички стаи в дома със светена вода и с елей да помаже на кръст подред първо източната, след това западната, северната и южната стена. След това свещеникът благославя новия дом В името на Отца, Сина и Светия дух, като домакините и гостите запалват свещи и пеят "Многая лета".

Народни обичаи

Ако се семейството започне само строеж на нова къща, то преди започването му на мястото се прави курбан с петел или овен. Смята се, че този обичай изчиства мястото от лоша енергия. Майсторите строители също трябва да благословят къщата, за да е предпазена от пази от пожар и дяволи, да има в нея здраве, щастие и благоденствие за стопаните. В знак на благодарност стопаните и техните роднини и съседи даряват строителите. Този обичай се нарича "Викане на нова къща". След като завършат изцяло къщата, майсторите предават ключовете заедно със зелено клонче на новодомците и отново благославят дома с пожеланието "Да е плодовита къщата".

В завършеният и обзаведен дом се прави самото освещаване. На освещаването на нов дом се канят родителите на новодомците и близки хора. Домът трябва да е чист и подреден, а гостите да изкажат възхищението си от вкуса на собствениците. Подготвя се богата празнична трапеза, за да има винаги изобилие в дома. На нея най-възрастните заемат почетно място. Разговорите се въртят около новия дом и щастието, което ще го изпълва в бъдеще.

Ритуали за нов дом

Гостите носят на новодомците практични подаръци за новия дом. Ако сте поканени на освещаване на нова къща, трябва да имате в предвид, че подаръците не трябва да са лични за собствениците, а да са за самия дом, без значение дали ще са декоративна украса или нов електроуред. За да сте сигурни, че подаръкът ви ще им е нужен, не е срамно да попитате домакините предварително от какво имат нужда.

Кога е добре да се направи освещаването на нов дом?

За много подходящ за освещаване на нов дом се счита Петковден - 14 октомври. Вероятно това е останало от старите времена, когато къщите са се градили през лятото и до Петковден е трябвало да бъдат завършени.

Ако семейството само строи своя дом, то строежът се смята, че трябва да се започне в лек ден – понеделник, сряда или четвъртък. В никакъв случай не трябва да се започва и да се строи в неделя и на големите празници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest