sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Растения, които се считат за свещени

Растения, които се считат за свещени

Растения, които се считат за свещени

В различните части по света хората изповядват различни религии, имат различни традиции и вярват, че има определени цветя, които за тях са свещени. Жителите на Мадагаскар възприемат дървото Боабаб за свещено и го наричат Дървото на Живота, докато за жителите на Индия свещено цвете е Лотосът, който като цяло играе важна роля в духовния свят на източните вероизповедания. Будистите го свързват с чистотата, а хиндуистите с плодородието.

Така или иначе, растенията заемат голяма част от живота ни, защото сме обградени от тях. Те радват очите ни, ароматът им изостря сетивата ни, а красотата им ни пленява. Може би това е и причината да възприемаме някои растения за свещени.

Трудно бихме обхванали списъка с всички растения, които се възприемат за свещени от различните народи, но все пак ще се спрем на някои от най-известните.

Имел

Ако свързвате имела само с коледния венец и с християнската вяра, то грешите, защото той е считан за свещен още от времето на келтските жреци, които вярвали, че всяко едно дърво, по което има имел, е свещено. Те също така смятали, че той има лековити и чудотворни свойства, но за щастие днес вече знаем, че той всъщност е отровен при поглъщане. Нищо не пречи обаче да се радваме на красотата му, както и на великолепните венци, които се приготвят от него покрай Коледа.

Марихуана

Марихуаната, която ние често наричаме просто трева, няма нищо общо с обикновената трева, както сами се досещате. За привържениците на религиозното движение растафари, тя е свещено растение, наричано билка на мъдростта, което се използва за пушене с цел доближаване до Бога и Вселената. Това се прави на специални сеанси, по време на които участниците в тях обсъждат всякакви житейски и философски проблеми и постигат мир със себе си и с духовния свят.

Тис

Тисът представлява вечнозелено иглолистно дърво, което расте много бавно, но за сметка на това продължителността на живота му може да достигне до 2000 год. Вероятно именно поради тази причина, както и поради факта, че клоните му имат способността да се вкореняват в почвата, келтските жреци са го приемали за свещено растение, а по-късно християните са го превърнали в символ на прераждането и възкресението.

Тулси

Тулси е свещено растение

Растението Тулси, което е познато и просто като Свещен босилек, е на особена почит в индуизма и се използва в аюрведата за различни цели. Среща се в редица държави и в див вид, но индуистите го култивират предимно за религиозни поклонения, както и заради етеричното му масло, което освен за медицински и козметични цели, се използва също за осъществяване религиозни ритуали.

Пейот

Пейотът е вид кактус, който се среща в мексиканската и тексаската пустиня и има психедилични свойства. Това напълно обяснява защо от векове е използван от местните жители за осъществяване на духовните им практики, както и защо придобива голяма популярност извън пределите на родината си. Всъщност световноизвестната класика „Полет над кукувиче гнездо“ е написана докато Кен Киси е бил под влиянието на употребата на пейот.

Мента

От незапомнени времена хората са проявявали огромен интерес към ментата, защото са били наясно с многобройните ползи на това растение. Днес то се използва масово в кулинарията, в козметиката, фармацията и в медицината, но някога е то е било считано за свещено.

В много южноамерикански държави ментата е известна и като добра билка, защото има силно успокояващо действие върху стомаха, действа добре срещу главоболие, има антимикробно и антибактериално действие. Ментата се среща из всички европейски държави, в Африка, Австралия, Азия и Америка и макар да е любителка на по-влажните условия, тя бързо се приспособява и може да вирее дори и изложена директно на слънце.

Всъщност е толкова инвазивна, че ако решите да си я засадите в двора, то бъдете нащрек да не превземе цялата ви градина. За свещена обаче се е считала най-вече заради успокояващият ѝ аромат, който освен това може да ви дари и с енергия и жизненост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest