sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Мита за напитката на боговете

Мита за напитката на боговете

Kristina K.Kristina K.
Новак
13
Мита за напитката на боговете

Амброзия и нектар са се наричали напитките и храните на боговете в гръцката митология. За амброзия и нектар често се говори в древните текстове, като общият консенсус е, че амброзията е храната, докато нектарът е напитката на боговете.

Откъде идват амброзията и нектарът или как са били произведени, не се уточнява в гръцките текстове. Митовете разказват, че са били доставяни на планината Олимп всяка сутрин от ято гълъби. На планината, те били сервирани на останалите жители първо от Хеба, дъщерята на Зевс и Хера, а след това от Ганимед, отвлечения троянски принц.

Съществува мит около думата Амброзия, който включва нимфа със същото име. Нимфата била хваната по време на битка между тракийски цар, наречен Ликург и бога на виното Дионис. Амброзия умира и се превръща в лоза. В мита се разказва още, че оттогава гълъбите носят вкусните плодове на лозата до Олимп всеки ден, за да ядат боговете. Има някои предположения, че амброзията и нектарът всъщност може да са били грозде и вино. Плодовете на лозата (гроздето) могат да се консумират, докато самото грозде може да ферментира във вино.

Други изследователи не считат тази история за достоверна и смятат, че амброзията и нектарът всъщност са мед, тъй като в много текстове се споменава изключителната сладост на храната и напитката на боговете. Медът може да се яде, да се пие като вино (медовина) и също така да се използва за помазване на тела. В същото време обаче, някои древни писатели изрично заявяват, че амброзия и нектар са осем или девет пъти по-сладки от меда.

Напитка на боговете

Консумирането на амброзия и нектар не било практикувано само за удоволствие. Яденето и пиенето на амброзия и нектар дава на гръцките богове и богини тяхното безсмъртие. Напитката на боговете превръща кръвта на гръцките божества в небесната жизнена сила, наречена ихор. Без нея жизнената им сила ще изчезне и ще изгубят своето безсмъртие. Амброзията и нектарът са били използвани и като възстановяващи средства след тежки битки.

Най-известният случай на използване на амброзия като течност за помазване се случва, когато Ахил е бил малко бебе. Майката на Ахил - Тетида, се опитва да направи сина си безсмъртен, като го покрие с амброзия. Тетида обаче така и не успяла да завърши ритуала си, тъй като била открита от съпруга си Пелей, който вярвал, че съпругата му възнамерява да навреди на сина им. Амброзията успява да покрие цялото тяло на Ахил с изключение на неговата пета. Така всяка част от тялото му става безсмъртна с изключение на тази. Както знаем, Ахил е загубил живота си именно чрез нараняване в петата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest