Кой е Сенека?

Кой е Сенека?
Снимка: GDJ / pixabay.com

Няма как да не сте чували изразите Човешко е да се греши или Най-доброто лекарство срещу гнева е времето, които вероятно дори и вие използвате често. Но надали знаете, че те са на възраст от над 2 хилядолетия и са казани не от друг, а от неповторимия римски мислител, философ, писател и политик Сенека.

Нека да разгледаме малко по-подробно що за човек е бил Сенека, след което ще ви запознаем и с други негови мисли, които са се доказали във времето и са се превърнали в крилати фрази.

Истинското име на Сенека е Луций Аней Сенека. Роден е около 4 г. пр. н. е. в град Кордоба, Испания, която тогава е част от Римската империя. Произхожда от богат род и баща му, който е виден публичен оратор, полага всички усилия децата му да получат възможно най-доброто образование.

Съвсем логично, младият Сенека тръгва по стъпките на баща си и дори го изпреварва. Верен на школата на стоицизма, той се приема за основател на Нова Стоа (движението, което бележи края на стоицизма) и много млад влиза в сената. Ораторското му майсторство било толкова възхитително, че не след дълго Калигула му завидял и дори го осъдил на смърт.

За щастие Сенека се спасява, но само след няколко години съпругата на Клавдий, Месалина, го обвинява в акт на прелюбодеяние и той изпада в немилост. Помилван е от Агрипина, поредната съпруга на Клавдий, която дори го прави наставник на сина си Нерон. Същият Нерон, известен с променливото си настроение и жестокостта си.

Сенека остава верен на Нерон до края на дните си и дори го защитава въпреки всички кръвопролития, свързани с тиранията на императора. Тъжният край на тази история се крие във факта, че именно Нерон в резултат на заговор срещу него нарежда на Сенека да се самоубие. Това се става през 65 г. сл. Хр.

Въпреки че това се е случило не преди векове, а цели хилядолетия, дори и младото поколение знае (или поне донякъде) кой е Сенека. Името му се споменава в часовете по философия, етика и т.н., но за онези от вас, за които училищните години са отдавна забравени, ние сме подбрали 10 незабравими цитата на Сенека на този виден римски мислител.

Златото се изпробва с огън, жената - със злато, а мъжа - с жената.

Щастието няма дълги ръце. То прегръща оня, който се доближи до него.

Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб няма попътен вятър.

Прекарвай времето си само с тези, които те правят по-добър. Допускай до себе си тези, които ти самият можеш да направиш по-добри.

Глупаво е да правиш планове за целия си живот, след като не си господар дори на утрешния ден.

Изпълнението на нашите най-силни желания често стават източник на нашите най-големи скърби.

Животът е дълъг, ако е пълен... Нека го измерваме с постъпки, а не с време.

И след лоша реколта трябва да се сее.

Живей с хората така, сякаш Бог те наблюдава. Говори с Бог така, сякаш те слушат хората.

Не мисли за щастлив този, който е зависим от щастието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest