sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Поверия и предсказания в Деня на Света Анна

Поверия и предсказания в Деня на Света Анна

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k370
света анна
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 9 декември църквата почита Света Анна - майка на Богородица и закрилница на бременните, майките, семейните жени, девиците и вдовиците. На днешния ден имен ден празнуват дамите, носещи имената Анна, Янина, както и техните производни.

Празникът, посветен на Света Анна, е свързан с някои предсказания, народни поверия и обреди за плодородие, здраве и семейно щастие. Най-напред жените приготвят варено жито и царевица, които раздават. Народът вярва, че така през следващата година реколтата ще е богата.

В по-стари времена се е извършват и друг ритуал за берекет - стопаните пускали прасе в дома си, като вярвали, че ровенето на животното проправя път на късмета.

Съществува и поверие, че всички добри пожелания, изречени тази нощ, ще се сбъднат.

Против магии и лоши очи пък на този ден градините се поръсват с пепел, а пред домовете се запалва оборска тор, като се счита, че това ще държи далеч демоните и магьосниците.

Друго поверие, свързано с празника на Света Анна, гласи, че на този ден младите жени и бъдещите майки не бива да подхващат работа, за да е по-лесно раждането им на рожба след това.

На този ден също така не е разрешено да се работи с вълна, защото се вярва, че това ще отнеме здравето на новородените агънца после.

поверия за деня на света анна

Ако на Света Анна кокошка мине през прага на дома, стопаните трябва да са внимателни, защото ще срещнат трудности.

Други народни вярвания гласят, че на Света Анна празнуват самодивите - красиви, но дяволити създания, които отвличат момците. Ето защо на този ден мъжете не бива да се отдалечават много от дома си.

На Света Анна се гадае каква ще е следващата година по първия гост, който дойде у дома. Ако посетителят е надежден и милостив човек - предстоят добри дни за обитателите на дома. Ще се радват на здраве, късмет и щастие. Ако мъж навести стопаните, те ще преобладават мъжки животни в двора им през идващата година.

Вечерта преди празника на Света Анна неомъжените девойки извършват ритуали, с които гадаят за любов и скорошна сватба. За целта в гърне с вода поставят ябълкови семки или други зърна, и всичко остава така до Нова година. Ако до тогава семената покълнат, момите ги очаква венчавка и щастлив семеен живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest