Притча за семейното щастие
Priča o srećnoj porodici
sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Любовта»Притча за семейното щастие

Притча за семейното щастие

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k441
Притча за семейното щастие

На една улица живеели две семейства. Едните съпрузи все се карали, а другите живеели в мир и разбирателство. От първата къща се чували грозни кавги, а от втората - смях и веселие.

Забелязвайки семейното щастие на своите съседи, завистливата съпруга от първото семейство изпратила мъжа си на разузнаване. Заръчала му да се скрие под прозореца на съседната къща и да подслушва какво си говори другото семейство. Завистницата била сигурна, че най-накрая ще разгадае някоя тяхна тайна.

Мъжът ѝ веднага изпълнил заръката и започнал да наблюдава щастливата двойка. Много скоро пред очите му се разиграла следната сцена:

Съседката забърсвала прах и оставила спрея за почистване на ръба на масата. Мъжът ѝ пък по невнимание го бутнал и течността се разляла по пода. Вместо смут обаче тази ситуация породила извинения:

- Извинявай, скъпи, аз съм виновна, не трябваше да оставям спрея на ъгъла! - съжалила съпругата.

- Вината е моя, аз го бутнах! - извинил се и съпругът.

Междувременно съседът, скрит под прозореца, веднага се върнал у дома да докладва. А жена му още на прага го запитала каква е тайната на щастливото семейство.

- Изглежда, че при нас всеки е прав, а при тях - всички са виновни...

И каква се оказва тайната на хармоничния брак? Не е нужно човек винаги да е прав, по-важното е да е щастлив. Безсмислените спорове само създават излишно напрежение и рушат любовта. Взаимните компромиси и отстъпването са ключът към щастието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest