Апатит - влияние и свойства на камъка
Apatit - uticaj i svojstva kamenaApatite - Influcence and Properties of the Stone
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Апатит - влияние и свойства на камъка

Апатит - влияние и свойства на камъка

апатит - свойства и влияние
Снимка: starbright-pixabay
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Дори и да не си падате толкова по скъпоценните или полускъпоценните камъни, в което леко се съмняваме (особено в случай, че ги получавате като подарък), то много добре знаете как изглеждат камъни като рубин, топаз, тюркоаз, ахат и други. За диамантите да не говорим.

Съществува и един доста по-непознат камък, който попада в категорията на скъпоценните и се казва Апатит. Той се среща предимно в Бразилия, Мадагаскар, Мианмар, Кения, Индия, Шри Ланка, РЮА, както и в Мексико, Канада и САЩ. Подобно на останалите видове скъпоценни и полускъпоценни камъни, неговата стойност се определя от цвета му. Който може доста да варира, но определено за най-скъп се приема Апатит тип „котешко око“.

Ако се върнем назад във времето е интересна и историята на камъка Апатит, защото е отнело доста време той да бъде разграничаван от други камъни като аквамарин, топаз, оливин, аметист или берил. Основна причина за това било, че камъкът се среща в различни нюанси, както и че може да ги променя в зависимост от това кой го притежава.

Известно време е бил наричан дори Лъжливият или Камъкът- измамник, докато не станало ясно, че негова характерна черта е, че няма толкова твърда структура в сравнение с гореизброените камъни. Както и с много други, с които се бърка.

Именно оттам идва и името му, защото името апатит идва от гръцката дума „апетеин: в превод означава „измамен“, а е кръстен по този начин едва през 1788 г от Абрахам Вернер, който макар и да го нарича Лъжливият камък, доказва, че той няма как да бъде сравняван с останалите кристали.

Влиянието на Апатита е огромно върху всеки, който го притежава. Счита се, че той има свойствата да се привързва дотолкова към собственика си, че ако последният бъде сполетян от емоционален стрес, любовна мъка, житейска трагедия или заболее, то камъкът ще започне да променя цвета си. Същевременно докато е със собственика си той се грижи за него, доколкото е по силите на един камък.

Следейки промяната на цвета на Апатита вие можете да разберете дали е верен и лоялен към личността ви. Ако цветът му е бистър, то го дръжте близо до себе си или му намерете място в дома си. В някои азиатски и африкански държави се счита, че той може дори да ви накара да предвещавате бъдещето.

Последното изказване се дължи основно на схващането, че ако цветът на Апатита започва да потъмнява, то той е предвестник на неуспехи или заболявания. По този начин той може да ви е от полза, защото винаги можете да вземете превантивни мерки ако имате доверен съветник.

Апатитът е камъкът на зодия Близнаци. Той ще ги уравновеси и укроти и бижутата, произведени с апатит са особено подходящ подарък за тях. Цветовете на камъка може да варират доста- срещат се кафяви, сини, лилави, сиви, бели, кървавочервени, жълти и дори безцветни апатити. Предупредете бъдещият собственик на избраното от вас бижу с Апатит, че е важно да го възприема като талисман, а ако забележи, че цветът му потъмнява, е най-добре да си направи медицински изследвания.

Тук е мястото да се отбележи, че има значение и на какви цветове ще се спрете. Смята се, че зелените камъни Апатит ще помогнат на собствениците им да общуват с животните, сините носят късмет за започването на нова работа, а жълтите биха помогнали на жените да се отърват от целулита си и без значение на пол биха имали благотворно въздействие върху дейността на черния дроб, далак и панкреас.

Прочетете още за силата на скъпоценните камъни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest