Sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Успеха»Притча за силата на настоящия момент

Притча за силата на настоящия момент

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k248
притча за настоящия момент

Веднъж попитали един виетнамски мъдрец как се пие чай. Ето и какво отговорил той:

За да успееш да се насладиш изцяло на чая, да го почустваш и помиришеш, трябва да насочиш всичките си сетива в настоящия момент и да се потопиш в него с цялото си същество. Само така ръцете ти ще усетят галещата топлина на чашата. Единствено в настоящето можеш да усетиш опияняващото ухание на напитката и нейния вкус.

Ако приготвиш чай, но мислиш за друго, няма да му се насладиш пълноценно. Ако го оставиш за по-късно, той ще изстине и вече няма да е същият...

И в живота е така: Ако не се свържеш изцяло с настоящия момент, а все се обръщаш към миналото или се страхуваш от бъдещето, пропускаш радостите на това, което имаш сега.

А когато се опомниш, сегашният момент е отлетял. С него и красотата от живота и малките радости. В крайна сметка те ще са минали покрай теб, докато съжаляваш за свършени дела или се безпокоиш за нещо, което може и да не дойде.

Смисълът на живота е да живееш тук и сега. Миналото не може да се промени, то е приключило действие. Поучи се от него и продължи. Бъдещето е неясно и може да не дойде.

Имаш само сега. Когато спреш да съжаляваш за станалото и да се плашиш от нещата, които може никога да не се случат, тогава ще си в настоящето и ще можеш да се насладиш на твоята чаша чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest