sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Хризопраз - значение и свойства

Хризопраз - значение и свойства

Хризопраз - значение и свойства
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Сред зеленикавите скъпоценни камъни има един, който е разновидност на скъпоценен камък с название халцедон. Този камък има една особеност - докато всички зелени камъни дължат цвета си на хрома и ванадия в състава им, но при хризопраза той се дължи на примесите на никела, които съдържа. По тази причина хризопразът може да променя цвета си на слънчевата светлина.

Името си камъкът дължи на гръцките названия. От гръцката дума за злато и думата за разцветка. Древните гърци са били впечатлени от златните нишки в него и затова го нарекли така. В древна Гърция и Рим го слагали в бижута и други накити.

В Древността се появили и вярванията в лечебните и магически свойства на хризопраза. Смята се, че той подпомага здравето на очите, кръвосъсирването и облекчава ревматичните болки. Използва се за лекуване на рани, но без да се поставя директно върху нараненото място, а се държи над него. Може също да се постави близо до леглото през нощта, за да подпомогне лечебния процес, заедно със съня.

Когато хризопраз се ползва като лек, този камък изисква носене продължително време, както и прочистване под студена вода, а презареждането му е като се постави редом по други кристали.

Мистиката не остава встрани, когато става въпрос за този зелен камък. Вярва се, че той изостря усета и помага на собственика си да осъзнае неща, които до момента са убягвали. Той има и силата да извади на видно място всяка вредна мисъл, за да може на съзнателно ниво тя да се елиминира.

А в Румъния съществува интересна стара легенда. Тя гласи, че този, който носи камък хризопраз, разбира езика на гущерите.

Хризопразът променя цвета си
Снимка: Chrysolite/pixabay.com

Вярата в неговите магически сили включва също силата му да прогони чувства като алчност, егоизъм и небрежност. Той създава чувство на щастие, напредък, вкус към приключенията. Предпазва от кошмари, успокоява своя собственик и му дава чувство за защита, като гони демоничните енергии.

Най-добре този камък да се сложи до главния вход на жилището, за да даде защита на цялото семейство, а ако стои на бюрото ще носи вдъхновение и новаторски идеи. Той има способност да привлича и парите.

Препоръчва се включва в сребърни накити, защото среброто усилва неговата мощ. Най-добре камъкът да бъде във форма на сърце, за да бъде максимално полезен със силата си хризопразът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest