sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Хризоберил - значение и свойства

Хризоберил - значение и свойства

Хризоберил - значение и свойства
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Сред скъпоценните камъни един се отличава с пленяващата си красота и многообразие. Това е хризоберилът. Името му идва от цвета му. В гръцки език означава златен. Това не е единственият цвят на камъка. Той може да се срещне от безцветно до тъмно или златисто кафяво.

Не е ясно кога и къде точно е открит първият хризоберил в съвременността, но се знае, че древните йоги са били осведомени за магическите свойства на минерала. Има го и в пещерни рисунки от ІІ век преди новата ера.

В групата на хризоберила съществуват 3 разновидности - александрит, цимофан и прост хризоберил. Най-зрелищен е александритът, той може да променя цвета си на светлината, от тъмнозелен до виолетово-червен.

Цимофанът е обагрен в жълто-зелено и златисто-жълто. Най-ценни са екземплярите с ефекта котешко око.

Простият хризоберил е зелен или кафеникаво-зелен

Тези редки камъни в природата се смятат, че имат магически сили. В източната медицина ги приемат като камъни, способни да възстановяват спокойствието и да спасяват пациенти от свръхвъзбудимост. В Русия даже вярват, че камъкът лекува алкохолизма.

Препоръчва се използването му при чревни разстройства и язви. Хризоберил помага и при общо изтощение, алергични реакции и загуба на тегло.

Хризоберил

Придават на хризоберила способности да очиства кръвта, да облекчава кожни проблеми, да дарява своя притежател със силна интуиция и отлична кондиция.

Древните магьосници в Индия били убедени, че този камък може да даде на човека невероятен подарък - да разбира езика на животните и птиците. Дали има чак такива възможности е твърде спорно дори за поверията, но по-достоверно звучи вярването, че хризоберилът може да бъде полезен на тези, които са част от общия поток в тълпата, да се отделят от нея и да заемат своето място в живота, да бъдат личности.

Смята се, че това е камък на просперитета и носи късмет на притежателя си. Астролозите препоръчват златни бижута с хризоберил на хора, занимаващи се с бизнес, социални работници и тези, които се стремят към успешна кариера.

Смята се, че този камък защитава своя притежател от завист и привлича късмета на негова страна. Най-силни и най-ценни се смятат камъните с ефекта котешко око.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest