sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Оливин - значение и свойства

Оливин - значение и свойства

Оливин
Снимка: klaber/pixabay.com
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Оливинът е сред най-често срещаните минерали в света. В древна Гърция наричали камъка хризолит, в превод златен камък. Днес оливинът е също толкова известен и с това име.

Това е типичен минерал, разпространен широко в мантията и основните скали на земята, а също и в метеоритите, където цветът му златноцветно и е почти прозрачен. Оливинът има стъклен блясък и не флуоресцира Природата му е вулканична.

Цветово оливинът варира - има светло жълти камъни и наситено зелени. Срещат се също жълтеникаво-кафяви или кафяви, от светли до тъмни оттенъци на кафявото.

Често го сравняват с изумруда, но оливинът е значително по-евтин от зелените скъпоценни камъни.

В природата камъните, които се откриват, са много едри. Лесно се чупи и затова обработката на оливин е трудна.

От древни времена индианците в САЩ го използвали за украшения. Оттогава датира и вярата в магическите свойства на камъка. Смятали, че той дарява с любов и грижа тези, които го притежават. Освен това се смята за камък, придаващ мекота и отстъпчивост на отношенията между хората.

Приема се има силата на уравновеси психиката, да внесе хармония в заобикалящата действителност, да пресича крамолите и да сдобрява. Под негово влияние хората стават поетични и сантиментални. В семейството внася топлина и сговор.

Вярва се, че оливинът има силите за добиване на тайни знания, които помагат да се осъществят важни планове. Той дава увереност и засилва интуицията.

Тъй като се смята за способен да привлича парите, на финансистите се препоръчва да носят оливин в себе си и на работното си място. Този камък подпомага и добрите и печеливши сделки, затова се препоръчва и на всички бизнесмени.

Оливин - значение и свойства
Снимка: LUM3N/pixabay.com

Терапевтите смятат, че този камък може да лекува редица болести и неразположения. Терапевтичните практики го използват за оказване на положителен ефект върху физическото и емоционално състояние на човека.

Оливинът нормализира сърдечната дейност, предпазва кръвното налягане от резки спадове и покачвания, може дори да прогони нощните кошмари.

Вярва се, че камъкът може да излекува заекване. Подкрепя и хората, страдащи от липса на енергия. В древни времена слагали висулка на врата на бебето с оливин, за да укрепи силата на малкото телце и да го пази от болести.

Той има близки свойства с тюркоаза, защото помага при очни оплаквания и болести на кръвта, бъбречни проблеми, стомашни оплаквания.

Препоръчва се камъкът оливин да се почиства добре от негативни влияния, като се пусне в съд с чиста вода, а после се остави да изсъхне на слънцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest