Кехлибар - значение, влияние и свойства
Amber - Meaning, Powers and Properties
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бижута и Камъни»Кехлибар - значение, влияние и свойства

Кехлибар - значение, влияние и свойства

Камък Кехлибар
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Кехлибарът, който наричаме също янтар, е полускъпоценен камък, будещ възхищение не само с удивителния си вид и качества, но и заради това, че ни дава шанс да се върнем назад във времето и да надникнем чак в епохата на терциера.

Топлият цвят на камъка е само малка част от магията му, защото понякога това природно образувание е уловило забележителни организми, пренесло ги е сякаш с машина на времето до нашата съвременност, за да развълнува човешкото въображение.

В началото на своя път към нас, някъде в дълбините на времето, кехлибарът е бил просто смола, която дърветата са отделили преди хилядолетия. Най-прекрасните образци кехлибар идват от различни видове дървета, които днес са изчезнали. Най-известен е Балтийският кехлибар, получен от дърво, което е приличало на ела или смърч.

Първоначално дървото е използвало смолата като защита срещу насекомите, паразитите и различните дървесни гъби. Преминала през множество трансформации, тя се е превърнала в кехлибар.

Свойства на Кехлибара

Този камък е изключително лек и мек и може да плува в солена вода. Цветът му е различен, варира от почти бял до всички нюанси на червения, жълтия, черния и кафявият. Има кехлибар дори в синьо и зелено. Най-интересните аспекти в него са насекомите, растенията или малките животинки, застинали в него.

Според преданията кехлибарът е давал сили на заклинателите. Считан е също за камък за любов, сила, късмет, здраве и вътрешен мир. От него се правят амулети, които от древността до днес се смята, че имат магически защитни сили. Допирът на кехлибара до тялото го пречиства. Има поверие, че ако се докосва до голата кожа на врата под форма на висулка, кехлибарът лекува ендокринната система. Много хора вярват, че той лекува щитовидната жлеза и го носят с тази цел.

Енергийни свойства на кехлибара?

Съвременните изследвания на човешкото биополе дават възможност да се направят някои изводи относно кехлибара.

- Той е природен биостимулатор, който има положително влияние върху тялото и електромагнитното поле. То се изразява във възстановяване на енергийната система на човека, забавя развитието на раковите клетки и действа стимулиращо на кръвоносната система;

- Златистата светлина, която излъчва, стимулира доброто настроение, успокоява нервното напрежение и дарява вътрешен покой и равновесие.

Какви са лечебните свойства на кехлибара?

Кехлибар, янтар

Може ли един скъпоценен камък да влияе на здравето? Това не е абсурден въпрос, защото контактното лечение с камъни е широко разпространена част от източната медицина. Аюрведа ги смята за кондензатор на космическа енергия с 7 вида излъчване. И тъй като болестите възникват, защото трептенията на живата тъкан не са в хармония с космическите, кехлибарът се използва, за да се установи нарушената хармонична връзка на тялото с Вселенския мир.

В древни времена смятали кехлибара за естествен антибиотик. Авицена има поредица от рецепти с включен кехлибар в тях. Използвали го за спиране на кръвотечение, срещу повръщане, за лечение на сърдечни оплаквания, за болести на бъбреците, стомаха, за астма, жълтеница, като физиотерапевтичен камък.

Според поверията болният от жлъчка или жълтеница трябва да носи в себе си камъче светъл кехлибар. Ако той започне да потъмнява, значи болестта си е отишла.

Тъй като красивият камък съдържа 8 процента янтарна киселина, кехлибарът има лечебни свойства, дължащи се на същността на киселината като витаминоподобно съединение. Тя способства за вътрешното оздравяване на организма и забавя стареенето.

На тези свойства се основава вярата, че медальоните от кехлибар защитават сърцето, щитовидната жлеза и областта на слънчевия сплит. Закрепени на кръста, те подпомагат гръбначния стълб, стомаха и органите в малкия таз. С гривна от кехлибар се лекува костната система.

Поверията за кехлибара почиват на научна основа, на многовековен опит имат своите основания, които потвърждават, че вярата в този камък не е наивна и необоснована, а почива на истински възможности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest