sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Древните рептили били топлокръвни

Древните рептили били топлокръвни

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Древните рептили били топлокръвни

Някои видове древни морски рептили са имали температура на тялото, която е била с 20 градуса по-висока от тази на водата, твърдят американски ихтиолози.

Рептилите регулирали топлообмена си и получавали допълнителна енергия, които им позволявала да ловуват активно, да се гмуркат много дълбоко и да плуват много бързо.

Динозаврите са живели преди около 255 милиона години. Сега е известно, че в онзи период океаните са били населени от поне три различни вида плуващи рептили.

Това са били делфиноподобните ихтиозаври, змиевидните мозазаври и плезиозаврите, които изглеждали като обикновените динозаври, но живеели във водата.

Температурата на телата на праисторическите рептили е била около 39 градуса по Целзий, което може да се сравни със съвременните делфини и китове.

Древните рептили са могли да поддържат тази температура на тялото си, дори когато са обитавали полярни водоеми. Според специалистите по този начин тъплокръвните обитатели на дълбочините са получавали допълнителна енергия.

Почти всички съвременни рептили и риби са студенокръвни. Т.е. – температурата на тялото им съответства на температурата на околната среда.

Риба тон и риба меч обаче могат да поддържат постоянна температура на тялото си независимо от външните условия. Сред съвременните морски хищници има такива, които могат да генерират и да съхраняват топлината, за да могат обменните процеси да се осъществяват с необходимата скорост.

Като са изучили останки от зъбите на древни рептили, учените са стигнали до извода, че температурата на кръвта им е била много висока. Те стигнали до този резултат, след като открили в зъбите изотопи на кислород 18.

Древните рептили

Изотопите на кислорода отразяват общата наситеност на кръвта с кислород. Най-вероятно рептилите са успявали да поддържат температурата на тялото си благодарение на вътрешен процес на изработка на топлина.

Тя се запазвала благодарение на дебелия слой мазнина. Затова тези животни властвали цели 185 милиона години в моретата и океаните по цял свят.

За поддържане на постоянната температура на тялото помагат големите размери и голямата маса. В период на повишаване на температурата тялото се нагрява много бавно и много бавно изстива.

Недостатък на този феномен е това, че той е възможен само при определен климат – когато средната температура на околната среда съответства на оптималната температура на тялото и липсват дълги застудявания и затопляния.

Но тъй като те са настъпили, древните рептили са изчезнали, защото не са успели да се приспособят към рязката промяна на условията на околната среда, смятат учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest