sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Какво е емоционален блокаж и как да се справим

Какво е емоционален блокаж и как да се справим

Какво е емоционален блокаж и как да се справим
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Човек идва на света чист, в съвършено тяло, без стрес, емоционални бариери и тревоги. В първия си ден носи идеята за истинското си аз, за този, който е и в който иска да се превърне, носейки определен потенциал.

От самото начало на живота човешкото същество започва да трупа опитност не само във физически, житейски, но и в емоционален план, развива се и расте не само като тяло, но и като личност. Всеки ден светогледът се променя, всеки сблъсък с други хора, проблеми и предизвикателства е урок по гъвкавост и адаптивност.

По пътя загубите и победите се редуват, а това променя бистрия поток на съзнанието. В него се оказват редом едно до друго разочарование, страх, обида, емоционални травми, които остават недоизлекувани. С времето те се трупат, задръстват и запушват мислите и емоционалния живот и могат да разболеят както съзнанието, така и тялото. Те се наричат емоционални блокажи.

Дефиниране на емоционален блокаж и корени на състоянието

Най-кратката дефиниция на емоционален блокаж е, че той е остатъчната енергия от всяка емоционална травма, която човек преживява на подсъзнателно ниво и въпреки че не се осъзнава напълно, ефектите от нея са постоянни и водят до застой в определени области от живота - любов, здраве, финансово състояние, кариера.

Емоционалният блокаж е труден за разпознаване. Някои от тези състояния се коренят още в детството и младостта. Разочарования, нерешени проблеми и емоционален стрес се натрупват и се превръщат в постоянно присъствие, в сянка на човека. Неотрити и нелекувани, те започват да променят възприятията и реакциите на личността, стават спънка по пътя на свободно течещата жизнена енергия и раждат все нови и нови проблеми.

В живота на възрастния човек капчиците нерешителност, родени от трудностите и изискванията на живота, попиват сигурно в ума, наслагват се в сърцето и раждат безсънието, стреса, тревожността, апатията, а понякога и автоагресията.

Стремежът към себедоказване води до игнориране на нуждата от себепознание и се случва човек да влезе в зрелостта преуморен, огорчен, без мотивация, с изчерпана вътрешна енергия, с много здравословни оплаквания и емоционални травми. Натрупването на емоционални токсини, подобно на токсините в тялото, се превръща в емоционални блокажи, действащи в енергийното поле на човека и разваля качеството на живота, създавайки тежести и напрежение.

Как да разпознаем емоционалния блокаж?

В резултат на блокираната енергия, човек губи фокуса на своя собствен свят. Състоянието може да се оприличи на гледане през замъглен прозорец, а това пречи да се взимат правилните и разумни за ежедневието решения.

В резултат всеки реагира по свой начин. Някои изпадат в депресия, други злоупотребяват с храната или алкохола, с упойващи вещества или развиват други вредни пристрастености. Чувството за умора, апатия, недоволство пречи на капацитета да се разгърне, отлага се взимането на важни и належащи решения и мерки, създава се чувство на заседналост, на въртене в омагьосан кръг.

Справяне с емоциите

Старите модели се повтарят, а заедно с тях и старите грешки. Те са добре разпознаваеми на всеки, който е бил във въртележката на емоционалния блокаж. Избор на същия тип неподходящ партньор, на все същия тип неподходящо жилище, среща с поредния началник - деспот, макар че работата е нова и колективът изглежда различен. Попадането в тъмната страна на живота води до затъване в проблемите, а това кара мислите да произвеждат вибрации, които привличат още от същия стрес и същия тип проблеми.

Под пластовете емоционална баластра остава затрупана скъпоценната човешка същност и интуиция, което е причина за дълго стоене в безнадеждни ситуации без изход. Това важи за абсолютно всички сфери на живота - работна среда, отношения с близки, личен живот и други.

Човешкото тяло в повечето случаи реагира несъзнателно на всяка емоция, независимо дали е положителна или негативна. С времето процесът на взимане на решение се автоматизира, а това влияе както на психиката, така и на физиологическото състояние. Всеки знае от опит, че насърчението, прегръдката, одобрението и малките моменти на радост и удоволствие зареждат с физически сили и здраве, то емоционалните блокажи са източниците на стрес, пропукват бронята, с която всеки се брани от капаните на живота.

Поведението, разкриващо емоционалния блокаж, включва избягване на дейности и събития от страх, че не се изпълняват правилно, непрекъсната нервност, страх от отхвърляне, срамежливост и нерешителност, липса на мотивация, съсредоточаване върху негативни решения, осъждане, неразбиране. Комплексите за малоценност често са резултат на този проблем.

Начини за справяне с емоционалния блокаж

Когато емоциите са в позитивния спектър, умът е отворен, властват креативността, мотивацията, радостта, спонтанните чувства.

Отрицателните мисли парализират и блокират. Негативизмът се излъчва невидимо от цялото същество на човека и околните го улавят несъзнателно. Това е причината за неуспеха в начинанията. Когато човек е убеден в своята сила, това се възприема и от другите и те му дават шанс.

Затова най-непосредственият съвет за справяне с блокажа на емоционално ниво е съсредоточаване върху положителния аспект във всяка ситуация, защото тогава блокаж няма.

Мисленето по начин, който кара човек да се чувства щастлив, добре, спокоен и обнадежден, той започва да вярва, че дори невъзможното може да стане реалност. Вярата в собствените възможности кара и околните да възприемат този теза несъзнателно. Те просто са привлечени от вътрешната сила, излъчвана от отсрещния човек. Грижата за вътрешния диалог е разковничето за премахване на емоционалните блокажи.

На помощ може да дойдат и различни емоционални практики. Енергийните практики подпомагат покоя на мислите, освобождават емоциите от стреса, хармонизират съзнанието и премахват блокажите в емоциите.

Йога против емоционален блокаж

Енергийната терапия Сейки прочиства енергийно, детоксикира ума, духа и тялото и възвръща естествените сили на организма.

Във всички стари духовни практики има терапии за прочистване на емоционалните натрупвания.

Съществуват обаче и осезаеми физически и мускулни блокажи, следствие на емоционалните такива. Мускулният блокаж настъпва, когато блокираният мускул в която и да е част на тялото престане да получава кръв, а това значи, че в него не влизат и хранителни вещества. Страданието е не само за мускула, но и за околните органи и тъкани. Натрупването на такива блокажи измества прешлените, ставите и нарушава дейността на много органи.

Този проблем е разрешим чрез упражнения за облекчаване на спазми и блокажи, предизвикващи хронични болки в определени части на тялото.

Ето 2 прости и ефикасни упражнения.

Виждали сме много хора, които инстинктивно свиват раменете си, в опит за облекчат болките и схващанията там. Едно упражнение за тази област е много лесно и действа ефективно.

- Нужна е естествена поза, прав стоеж.

- Следва бавно и дълбоко коремно дишане и едновременно повдигане на раменете.

- Вдишва се, докато раменете се повдигат максимално високо. После се отпускат.

- Издишването започва, когато раменете са в най-висока точка. Издишването на целия въздух от дробовете става бавно, докато раменете се отпускат надолу, като цялото упражнение се прави много бавно и спокойно.

Отпускане на рамене и врат

- Раменете се докосват с пръсти и бавно се повдигат лактите нагоре и назад, а заедно с това се поема въздух. Издишването започва, когато лактите вече са направили дъга и ги спускаме надолу.

- Издишването продължава, а лактите се повдигат нагоре, така че да бъдат пред гърдите.

- Издишването трябва да завърши, когато лактите се срещнат пред гърдите. После лактите се разперват и повдигат нагоре и назад, като в същото време се вдишва. Цикълът се повтаря 4 пъти.

Това са само примерни упражнения, подобни се предлагат от познатата йога до други практики. Важното е да се изпълняват наред с работа върху емоциите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest