Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Религии»Мистичното учение на есеите

Мистичното учение на есеите

Света Анна - есеите

Двеста години преди Христос сред юдеите в Александрия и Палестина се появило мистично движение. Наричали хората от това движение есеи.

Братството им представлявало окултна школа, която всъщност се е появила много отдавна, но била най-активна 1-2 века преди Христа. Представители на това движение били и някои пророци като Давид, Соломон и други библейски личности.

Есеите водят началото си чак от Моисей и минават през различни фази на развитие на движението. Основната им цел е да подготвят човечеството за идването на Великия учител на хората - Исус Христос.

Думата, с която са се назовали - есеи, идва от еврейското асиа и означава божи слуги, свети, посветени. На иврит смисълът е благочестиви.

В много отношения тяхното братство наподобява това на питагорейците. Плиний Стари казва, че живеели близо до брега на Мъртво море. Една от групите, живеещи там, се наричала терапевти, което ще рече лечители в служба на Бога. Те наистина били изкусни лечители, които помагали на всички - бедни и богати, напълно безкористно.

Представлява голяма изненада фактът, че векове преди Христос е имало посветени хора, които подготвяли почвата за идването на християнството и зараждането на бъдещата западна цивилизация. Появата им според някои изследователи е естествена реакция на юдаизма и негативните последици на тази религия върху тялото и духа на човека.

Друго предположение ги праща още по-назад във времето и ги сочи като следовници на атлантите, които запазили техните вярвания и познания.

Честваме успение на Света Анна

Интересен факт е, че повечето известни библейски личности като света Ана, Йосиф и Мария, Йоан Предтеча и неговите родители, Йосиф Ариматейски, който погребал тялото на Христос, са все есеи. Свързват и самия Исус с това мистично учение.

Последователите на окултната школа не следвали само една религия, а се учели от всички. Стремежът им бил да извлекат великите принципи на религията, защото според тях всяка е само част от откровенията на Бога и познаването им ще сглоби общата картина на божественото знание.

Есеите знаели, че пребиваването им на земята е за кратко, а душата е вечна и затова основен техен стремеж бил да не опетнят своята безсмъртна душа. Те живеели просто, но със строга дисциплина, отказвайки се от лъжата и компромисите. Заради своята духовна чистота и извисеност били подлагани на гонения, но това не ги сломявало, защото живеели с мисълта, че имат мисия в живота и тя е да подготвят човечеството за Месията и идването на учението му на земята.

Учението на есеите е представено най-пълно в евангелието на Матей, за когото се твърди, че е един от учениците на Йешуа бен Пандира - водач и учител на есеите, който прокламира идването на божествения дух на земята 100 години преди Исус да се появи на историческата сцена и да промени историята на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest