sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Амулети и Талисмани»Мощни египетски талисмани за здраве и успех

Мощни египетски талисмани за здраве и успех

Мощни египетски талисмани за здраве и успех
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Древните народи са търсили начини да се предпазят от злите сили, които им вредят. На особена почит са били амулетите. Древните египтяни са сред най-запалените им почитатели. Носели ги не само за защита от болести, но и срещу магически вмешателства. Ето някои от най-ценените талисмани в древността в Египет, някои от които са доста интересни от съвременна гледна точка.

Бръмбарът скарабей - защитник на мъртвите

Скарабеят е може би най-известният талисман от древното минало на Египет. В страната на фараоните съществувала вяра, че свещеният бръмбар скарабей сочи пътя към царството на мъртвите. Те също така вярвали, че с негова помощ няма да им се наложи да свидетелстват срещу себе си в съденето маат, когато се претегля сърцето и се прави проверка на праведниците.

Амулетът слон

Около 3650-3300 година преди Христа се е появил амулетът на слон, който преди това е приеман като бик. Размерите на фигурката и големината на бивните говорят, че е бил мощен защитник в древни времена.

Амулетът ръка и крак

Това са странни от наша гледна точка защитни предмети, датиращи около 2465-2100 преди Христа. Египтяните в миналото ги носели като гривна на ръката или верижка на крака, за да ги пазят и защитават. Те вярвали, че в кървав цвят тези предмети им дават сили и енергия.

Амулетът собек във форма на крокодил

Египетски талисмани

Собек е името на египетския бог на водата в древността. Хората му отдавали голяма почит, легендата била, че Нил води началото си от потта на божеството, а египетският амулетът за успех датира от 304-274 година преди новата ера.

Амулетът Джед, символизиращ бог Озирис

Египтяните подготвяли добре своите мъртви преди да се отправят към царството на подземния бог Озирис. Амулетът Джед, датиран от 688-332 година преди Христа, поставяли на врата на мъртвеца. Това му давало сила, според поверието, да възстанови тялото си и да освободи духовността си в царството на Озирис.

Амулетът Анубис

Амулетите, емблема на бог Анубис са били много силни защитници, защото самият бог е съпровождал душите на мъртвите през тъмнината. Датиран е около 688-332 година преди Христа.

Амулетът павиан с око на бог Хор

Този магически предмет е от времето 688-525 година преди Христа.

Амулетът глава на хипопотам

Този предмет със защитни функции е от около 1981-1802 година преди новата ера, но най-големите такива ритуални предмети са отпреди 4000 години преди Христа. Те са обикновено каменни, най-често от зелени камъни, защото символизират доброта и просперитет, а защо и пазят притежателя си.

Фигурки на риби, глави на кобри, сърца и други са сред египетските талисмани, на които в Древен Египет са разчитали да ги пазят от беди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest