sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Приказките на Шехерезада - цялата история

Приказките на Шехерезада - цялата история

приказките на Шехерезада

Наричат Персия страната на чудесата. Това е заслужено определение заради всички достижения на тяхната култура, създадена като амалгама, в която всеки различен народ, влизащ в състава на огромната империя през VІ век преди Христа, е внесъл своя дял.

Малък, но съществен дял от тази култура са чудните приказки, пренасящи ни в света на вълшебствата, приказните случки и невероятни събития, които карат слушателя да се вълнува, да преживява всяка разказана история, да мечтае.

Днес няма човек, който да не е чувал приказката за Шехерезада - легендарната разказвачка на истории, чието сладкодумие в продължение на 1001 нощи я избавило от тежката участ да умре от ръката на мъж с наранено сърце и чест.

Тя е трябвало да изкупи вината на невярната жена на владетеля, която шахът намерил в обятията на един роб и за наказание започнал да избива всяка сутрин по една жена, с която преди това прекарвал нощта. Много невинни девойки загубили живота си на сутринта след сватбата с шаха и така да задоволявали суетността на един тираничен владетел.

Шехерезада сама пожелала да сложи край на кървавата разплата с всички жени, пожелавайки да бъде следващата жена на разгневения владетел. Още първата нощ тя започнала да му разказва приказки с невероятно сладкодумие. Историята обаче никога не завършвала, защото девойката оставяла края за следващата нощ. Събуждайки любопитството на владетеля да научи края на историята, тя го отклонявала ден след ден от решението да я убие, като всички останали. Така Шехерезада се превърнала в героиня на една от своите приказки и създала легенда, вълнуваща сърцата на хората по света хилядолетия наред.

Цикълът от приказки, наречен 1001 нощ, разказвани от девойката на цар Шахриар, представлява невероятен лабиринт от истории, които създават впечатление за построяването на книгата като град. Основната история - за цар Шахриар и Шехерезада рамкира цялата поредица. От нея тръгват още истории, разказвани от Шехерезада всяка нощ и прекъсвани на сутринта на най-интересното място.

По този начин се образуват улиците и уличките в този град, изграден от приказки, кръстосват се, преплитат се, пресичат се, допълват се като елементи от пъзел и краят на едната слага началото на следващата, за да се получи безкраен разказ, който спасява живота на Шехерезада нощ след нощ.

В този магически лабиринт слушателят се изгубва напълно в приказните истории и не знае дали Шехерезада разказва свои приказки или това е приказката за една умна девойка, която 1001 нощи разказвала чудни истории.

Сред тези легендарни разкази има всякакви герои - бедни и богати, умни и глупави, смели, хитри. Те са основните персонажи на трите вида приказки, съставляващи сборника.

- Героични приказки - дълги романтични истории, част от най-стария пласт на колекцията, състоящ се от персийски приказки. Мрачни и тържествени, те разказват за крале и придворни, както и за аристократи и висши сановници. Тук влиза приказната история за цар Шахриар.

- Приключенски приказки - техни герои са най-вече представители на търговското и занаятчийското съсловие. Това по същество са забавни и поучителни разкази с много хумор. Синдбад мореплавателят е най- известен сред героите.

- Разбойнически приказки - те разказват за разбойници и измамници - мъже и жени, хитри, лукави, понякога жестоки. Езикът им е близък до народната реч, те са предприемчиви, смели и с хитрост постигат успех. Али Баба и четиридесетте разбойници без съмнение са героите, за които всеки се сеща.

Приказките на Шехерезада представляват своеобразен сборник, събрал народната мъдрост и гений на много народи и епохи. Индийският, арабският, египетският, персийският фолклор са представени от най-добрите си образци, събирани, преработвани и добавяни в различни времена, за да се получи днешната приказна поредица, част от световната съкровищница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest