sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Фън-Шуй»Фън шуй елемент Земя

Фън шуй елемент Земя

Фън шуй елемент Земя
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Основата на китайското учение Фън шуй са елементите. Те са 5 на брой - огън, вода, земя, метал и дърво. Фън шуй елементите в учението символизират петте начина, по които се проявява жизнената енергия чи.

Според китайските виждания елементите съставляват всичко около нас. Годините, дните, часовете носят определена енергия, която съответства на някой от елементите. Всеки елемент е свързан с определен орган на човешкото тяло, с цветовете, посоките и типовете човешки характер. Затова и всеки човек има свой елемент по системата на Фън шуй и той може да бъде определен за всеки поотделно.

Как да определим своя Фън шуй елемент и кой е моят?

Ако не знаете своя елемент, може да го определите лесно.

Тези, на които годината на раждане завършва на 8-9, отговарят на елемента Земя. Ако сте подвластни на този елемент, за Вас са важни някои особености и правила, с които е добре да се съобразявате.

Земята дава чувството ни на стабилност, тя е опората ни и нашият здрав смисъл. Тя е символ на търпение, честност, лоялност, методичност и уравновесеност.

Какво е характерно за хората, подвластни на земния елемент?

Обща характеристика на хората с елемент Земя

Физически дадености

Това са хора, които имат мускулесто телосложение и са склонни към напълняване. В общия им вид се забелязват най-напред долната част на лицето и корема и те доминират във визията им. Под талията имат доста закръглени форми. Предпочитаният им сезон е краят на лятото.

Емоционални особености

В емоционално отношение хората от този елемент обичат самотата, тишината, покоя. Те са поклонници на интелектуалния труд. Маниакалните желания често се проявяват като тяхна особеност.

Личностни особености

Характерно за хората с елемент Земя е, че имат отлично развити вкусови рецептори. Те изпитват също необходимост от хармония както на вътрешния, така и в зримия свят. Поради това, че не могат да го постигнат, често имат пристъпи на неувереност в себе си, неудобство от хората и света наоколо.

Важно значение за тях има планетата Сатурн. Тя се явява опорна точка, символизираща честността и постоянството, към които се стремят. Често в емоционалния им свят превес взимат амбицията им, склонността им да се отдават на абстрактни размисли, любовта към порядъка, страстта към учението, които са много разнопосочни и на тях им е трудно да ги примирят и съчетаят.

Психологически особености

Във всяка работа, с която се заемат, представителите на този елемент се стремят не просто към най-доброто, а към съвършенството. Стремят се искрено да помогнат на всеки. И тъй като се опитват непрекъснато да надскочат себе си, те изоставят много от делата си недовършени и изпитват чувство на вина и неизпълнен дълг. Никога не успяват да намерят време за себе си.

Имат нужда от това да разберат, че не е добре да претоварват ежедневието си и трябва да оставят време за приятни неща, които животът им праща като случайност. Това ще стане, когато се примирят с това, което представляват, с всичките си недостатъци. Ако се научат да се концентрират върху реални планове, ще имат повече успехи. А вътрешното равновесие може да дойде, когато се научат да бъдат малко повече егоисти и да отказват помощ, когато не се налага.

Особености на кондицията

Фън шуй елемент Земя

Принадлежащите на елемент Земя имат нужда от нормализиране на нервната система. При проблеми с нея те често страдат от заболявания, предизвикани от стрес. Добре познати са им мигрената, безсънието, кожните болести от рода на екзема и херпес, както и сърдечно-съдови и стомашни проблеми. Често страдат от болки в мускулите и ставите.

За да им се получат нещата, трябва да си изработят режим и да се научат да го следват. Разумното управление на времето ще подпомогне личното им възстановяване. Препоръчително е от време на време оставане насаме със себе си. За да не се предадат на стреса, се препоръчва по-добра хидратация.

Здравен статус

За хората с елемент Земя слабото място са стомахът е далакът, както и кожата. Необходимо е да трупат и генерират сила. Поемането на твърде много ангажименти и отделянето на твърде малко време за почивка буквално изпива силите им. Тъй като тези хора са нервни по природа, те се движат малко, а губят сили. Оттам са пристъпите им на неувереност в себе си и песимистичните уклони, без реална основа за тях.

Добре е да обърнат внимание на хранителната си диета. Полезно е включването на храни с витамини и целулоза. Такива са патладжаните, зелената салата, доматите, касисът, ябълките. Храните, спадащи към групата на варивата от рода на фасула, лещата, граха, както и прясното зеле и цвеклото е добре да се отбягват. Кафета също не е препоръчително, защото ги превъзбужда. Смехът е лекарството срещу стрес и добрата компания го осигурява в добри дози. Затова се препоръчва горещо.

Съвместимост на елемента Земя с другите елементи

Положителната комбинация на елемента Земя е с елемент огън, тъй като това са хората, напълно противоположни на елемента Земя, те носят много енергия, която липсва на земните представители на елементите и така двете противоположности се уравновесяват. Те са активни и жизнени хора, което добре импонира на представителите на земния елемент.

Отрицателната комбинация е с елемент дърво, тъй като това е елемента на хората, любители на материални блага, честолюбиви, оптимисти, но без достатъчно гъвкавост в себе си и склонни към агресия, което не се харесва на земните.

Интересни закономерности на елемента Земя

Фън шуй елемент Земя

Елемент Земя принадлежи към силната и позитивна женска енергия Ин. Тя защитава, пази, лекува - всичко, което една добра майка прави. Оттам идва и изразът майката-земя, защото тя се грижи за всички и всичко. Символизира подкрепата и надеждата, а също и живота, защото негова създателка е майката.

Цветът на този елемент е жълтият. Жълтите предмети, както и всички, изработени от глина, керамиката и грънчарските изделия представят елемент Земя.

Формата на този елемент е квадратът. Домовете на хората по правило имат квадратна форма. Това означава, че те са домове-земя.

Любимият сезон на тези хора е краят на летния сезон, който наричаме циганско лято.

Любимите им посоки са югозапад, североизток и център.

Центърът на дома е много важна част от жилището. Той крепи и свързва останалите елементи, поддържа баланса и силите.

Югозападът на дома е свързан с майката. Показател е на брака, семейните отношения, връзките, щастието в дома.

Североизточната част на дома е свързана с най-малкия син в семейството. Говори за познанието, стабилността.

Най-силната добродетел е вярата. Това са хора, които вярват в доброто начало у човека и се борят за него.

Най-силно качество им е частността. Тези хора са възможно най-лоялните партньори, които можем да си пожелаем. Те остават верни докрай.

Този елемент се използва за укрепване на волята и семейното щастие.

Животните от китайския зодиакален календар, които им съответстват, са: зодия бивол, дракон, зодия коза и куче.

Известните личности, попадащи под знака Земя са: Франсоаз Саган, Алберт Айнщайн, Пабло Пикасо, Маргьорит Дюрас и Жак Ширак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Банко Пиронков
Доста объркан материал - смесица между Фън Шуй и китайска астрология, които са два различни клона на китайската метафизика. Най-важното различие е в определянето на елементите - в китайския календар те са с 60-годишен цикъл, а във Фън Шуй са с 9-годишен цикъл. За авторката Илияна Ангелова това явно няма значение.
1
0