sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Маорите са измислили татуировките

Маорите са измислили татуировките

Маорите са измислили татуировките
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Древната цивилизация на маорите е навярно тази, която първа вкарва в употреба татуировката като рисунка по кожата на човек. Именно индонезийските и полинезийските племена, при които татуирането се предава от поколение на поколение, са най-добрия пример в антропологичните доказателства за социалното значение на татуировката.

Маорите са древна езическа култура, която смята, че лицето трябва винаги да е на показ. Именно затова лицевите украшения са на първо място сред тези коренни жители на Нова Зеландия. Маорите от австралийския континент носят на лицата си маскообразни татуировки наречени "Моко".

Тези удивителни и хитроумни рисунки служат като постоянна бойна украса и са показател за доблестта и общественото положение на притежателят им. Според местния обичай ако на загиналия в битка воин има маска "Моко", той се удостоява с висша почит-неговата глава се отрязва и се запазва като реликва на племето. А труповете на нетатуираните воини са хвърляни на дивите животни.

Маорите са измислили татуировките

Образците "Моко" са толкова индивидуални , че често бивали използвани като личен подпис или отпечатък от палец. В началото на миналия век, продаващите на английски мисионери земя маори, подписвали договорите като изобразявали точно своите маски "Моко".

Маорите мигрират в Нова Зеландия от Източна Полинезия между 1280 и 1300 година. Днес в света има по-малко от 800 000 души, които са наследници на тази древна цивилизация. Наред с езическите ритуали, тотемизма и множеството племенни табута, маорите са племе, което изключително много държи на връзката между човек и природа и хармонията между тях.

Маорите са дружелюбни племена, но са и канибали - канибализмът се спира чак през 20 век. Стресът е непознато явление за маорите, а опазването на околната среда е приоритет в тяхната култура. Основната им религия е тотемизмът, като практика на различни форми на магия.

Тотемичните митове на маорите разказват за предците, отиването им в подземния свят и за т.нар. чуринги. Наследниците на древните маори до ден днешен вярват, че тотемът дава сила на места, скали, водоеми, сила за плодородие и сила на войните. На тези определени места маорите все още извършват ритуали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Глупости
Глупости
05.07.2013 09:44
Татуирането се е практикувало в Европа и Азия поне от Неолита.
2
0
Иван
Иван
03.05.2013 13:15
Абе вие сте много зле !!!! Ква е тая снимка на африканец , маорите са в Нова Зенландия неграмотна работа ей!!!
5
0
Христо
Христо
14.12.2011 08:57
дааа....и на снимката...зулус...Поне да се бяте постарали да сложите една копирана от гугъл фотография на маори с татуировки...
5
1