Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Ритуали за гонене на змии и гущери

Ритуали за гонене на змии и гущери

Ритуали за гонене на змии и гущери

В случай че си мислите, че хората, живеещи из китните селца на родината ни, използват по-модерни методи да се справят с появата на змии и гущери из дворовете им, като например да се обадят на фирма за борба с вредители, няма да сте на прав път.

Открай време в по-затънтените селца се прилагат ритуали по изгонването на тези неприятни за повечето хора влечуги. Палят се огньове, правят се нарекания за отблъскването на тварите или пък се вдига шум, който да ги изплаши и да ги върне обратно към леговищата им.

Тук ще разгледаме малко по-подробно какви са народните ритуали за гонене на змии и гущери и кога те се практикуват. Като подчертаваме, че както начините, така и датите за прогонване на влечугите, са различни за различните краища на България.

На 09. 03. се чества народният празник Младенци, както и църковният празник, познат като Св. Четиридесет мъченици или Четиридесетница, посветен на римските войници, които не се отказали от християнската си вяра и по-късно били провъзгласени за мъченици.

С този ден са свързани много и най-различни обичаи, но тук ще обърнем внимание само върху темата, която ни вълнува в момента, защото се смята, че именно на 09 март природата започва да се събужда и се появяват змиите и гущерите. В някои краища на България на този ден се палят огньове, за които се вярва, че ще уплашат нежеланите студенокръвни. Има традиции дори запалените огньове да се прескачат от присъстващите на запалването им.

За сплашване на змиите и гущерите се вдига и шум. Използват се звънци, кречетала и латерни, а хората с шумни песни „пропъждат“ нежеланите студенокръвни.

На други места из България младите мъже тръгват в търсене на змии, защото има поверие, че който отреже главата на змия трябва да я напълни със семенца от босилек и после да зарови змийската глава.

Поникналият от земята босилек ще има лековита сила, а ако някоя девойка сложи стрък от новопоникналия змийски босилек зад ухото си, няма да бъде застигната от зли магии.

Змии и гущери се гонят по стара българска традиция и на християнския празник Благовещение, който се празнува на 25.03. Празникът е известен и като Благоец или Благовец и се смята, че на тази дата се случват само хубави неща, защото именно тогава Арх. Гавраил се е явил на Богородица с "благата вест" (оттук и името на празника), че след 9 месеца ще стане майка.

Ритуали за гонене на змии
Снимка: onkelramirez1 / pixabay.com

Вярва се, че на този ден всяко едно дело трябва да е добро и всичко, което се засади на този ден ще даде плодове. Засадените краставици няма да са горчиви, а селският пипер няма да люти. Всичко живо на тази дата е благо, дори и животните. На този ден и змиите не хапят, като дори се счита, че ако те полазят, то това е знак за късмет и богатство. А понеже именно на Благовещение и змиите и гущерите са с благ нрав, е най-добрият ден, в който да изпълните познатите ви вече ритуали за гоненето им.

Може март месец да е времето, свързано с прокуждането на змиите и гущерите, но едва на 1.05. Царят на змиите се появява. В деня, в който се отбелязва Ирминден, Йеремия или Зъмски празник.

На този ден не се убиват змии, защото домът ви ще бъде споходен от смърт. Но змии и гущери се гонят с традиционните ритуали и с думите Бягайте, змии и гущери, че е заран Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци! . В някои краища на страната се поставя връзка чесън или вратига, над вратата на дома, които да го предпазват от появата на тези влечуги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest