Свещени птици

Свещени птици

Вероятно заради своята грациозност, както и заради способността си да летят, птиците от дълбока древност са вълнували човечеството. Присъстват в митологията на различни древни цивилизации и са им давани божествени сили.

Следейки поведението и посоката, към която летят, се е предричало бъдещето на света.

Тук обаче решихме да се фокусираме не върху онези птици от митологията (Феникс, Анзу, Стрикс и др.), които в действителност не съществуват, а върху онези, които хората са възприемали за свещени.

Кецал

Това е много колоритна тропическа птица, която по големина е колкото нашенската врана. Няма особена разлика в разцветките на мъжките и женските екземпляри, но обикновено квецалът е с ярка синьо-зелена окраска, като е още по-впечатляващ и ако по коремчето си има ярко червено. Вероятно именно заради екзотичния си вид, тази птица е считана за свещена както от маите, така и от ацтеките. Те били уверени, че това е превъплъщение на техния Бог на въздуха. За съжаление, макар и все още да има доста птици в днешна Гватемала и Мексико, те са на изчезване. Славата им на свещени отдавна е залязла.

Колибри

Колибри е свещена птица
Снимка: Chikilino/pixabay.com

Известна ни е като най-малката птичка на света, но за древните хора, въпреки миниатюрните си размери, тя е била обожествявана. Ацтеките са считали, че тя е образ на техния Бог Уицилопачтаи - име, което в превод означава Вълшебният колибри. Уицилопачтаи не е имал тяло и често се е явявал под формата на колибри.

Ибис

Ибис - Свещените птици
Снимка: ariesa66/pixabay.com

В древен Египет, където хората са почитали също много богове, ибисът е считан за свещен и е бил почитан не по-малко от свещените за тях котки. С глава на ибис е бил изобразяван самият Бог Тот, който е сред най-важните древноегипетски божества.

Подобно на щъркела (двете птици имат сходство и на външен вид), ибисът няма гласов апарат и разполага с огромни криле, позволяващи му да прелита на много дълги разстояния. По отношение на окраската си може много да варира, като има дори и ибис в наситено прасковен цвят.

В България се среща само блестящият ибис.

Орел

Орелът е свещена птица

Защо можем да наречем орелът свещен? Най-малкото защото е символ на Свещената римска империя. Макар и не обикновен, а орел с две глави, тази птица определено може да бъде отнесена към свещените птици, имащи божествени сили. Орелът е бил символ именно на силата, мъжеството и могъществото в Древен Рим, а днес тази птица краси герба на Германия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest