Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Богинята на добрия късмет Фортуна

Богинята на добрия късмет Фортуна

богинята на добрия късмет

Сред крилатите фрази, които ползваме в живота си, една от най-приятните е за рога на изобилието. Той символизира богатството, късмета и щастливия шанс, който всеки си пожелава.

Рогът на изобилието се свързва с определено божество и това е богинята Фортуна, която е изобразявана как го носи в ръце. Коя е Фортуна и защо е привилегирована да държи рога на изобилието?

Фортуна е едно от най-древните божества. Тя е богиня на късмета и сполуката, на които са подвластни не само хората, но и боговете. Самото име Fortuna означава щастие, съдба. Това е името на божеството в митологията на римляните. В древна Елада я наричат Тюхе.

Най-напред древната богиня е закриляла поминъка на хората, тяхната реколта, също така майчинството и жената. После става богиня на съдбата и щастливия шанс.

Кога се утвърждава култът на Фортуна?

Смята се, че това става по време на управлението на Сервий Тулий. Той е владетел отпреди ерата на императорите и управлява Рим между 578 и 534 година преди новата ера, строител и законодател. В чест на благосклонната съдба и добрия късмет Тулий издига на Фортуна 26 храма. Напълно обяснимо, предвид факта, че синът на един роб е успял да стигне до най-високото място в римската държава не без благосклонната към него съдба.

богиня фортуна и карти таро

По-късно Фортуна се споменава като една от трите парки, богините на съдбата в римския пантеон.

Не само в древен Рим, но и във всички римски колонии тази богиня е силно почитана и са издигани нейни храмове. Такъв е имало и на наша територия, в близост до днешното село Гиген, до Плевен.

В по-късни времена, около Средните векове и след това, Фортуна вече се възприема и като божество на изменчивата съдба, защото изсипва от своя рог на изобилието дарове, които носят не само щастлива сполука, но наред с тях и нещастия, напомняйки ни, че животът е низ от редуващите щастливи и нещастни времена и събития.

В картите Таро има карта, която се нарича Колелото на съдбата. На него е изобразена фигура на жена, като най-често тълкуването е, че това е богинята Фортуна, която може да ни дари с добър или лош късмет, зависи дали я търсим в щастлив за нас час. В ръцете на Фортуна е съдбата ни и всички можем само да се надяваме на нейната благосклонност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest