Нефертити - живот и история

Нефертити - живот и история
Снимка: Wikipedia

В горещите пясъци на египетската пустиня преди повече от век група немски археолози изважда на бял свят погребан забравен град с мистериозна история. Още по-загадъчни са лицата, които са населявали мястото преди около 3300 години. Едно лице приковава вниманието и печели световна известност, превръщайки се в съвършен идеал за красота. Това е лицето на владетелката Нефертити.

В историята на древен Египет Нефертити не е единствената знакова фигура на жена - лидер. Кое е това, което привлича и задържа вниманието точно към Нефертити? Ключето към нея се оказва една статуя - бюст, направена от скулптора Тутмос. За прекрасното творение се казва, че това е най-живото произведение на изкуството от египетската древност. Не може да се опише с думи и трябва да се види. Грациозна извивка на шията, прилична на лебед, тънки сводести вежди и нежни скули, толкова фини, че сякаш ще се порежеш на тях - това е Нефертити. Супер красавица не само в миналото, но и днес. Защото идеалът за красота не се променя, той е вечен и непреходен.

Красотата на Нефертити е само част от нейната история, защото тази жена е тясно свързана с една от най-великите културни революции в древността, белязана от управлението на нейния съпруг Ехнатон, фараонът - реформатор, който за времето си е еретик, от перспективата на бъдещето - велик новатор.

До всеки велик мъж винаги стои една изключителна жена. Нефертити доказва тази максима в пълна степен. Коя е владетелката, подкрепила дръзките реформи на Ехнатон, а може би станала тяхна вдъхновителка?

Загадката Нефертити

В имената си египтяните влагат силен смисъл. Нефертити буквално означава красивата, която идва. Откъде идва, коя е тя?

Този въпрос не е подминал нито един египтолог, докоснал се дори мимоходом до магията Нефертити. Според някои тя от египетски произход, според други е чуждестранна принцеса. За най-разпознаваемата египетска владетелка се знае твърде малко. От живота на Нефертити има само разпръснати отделни фрагменти. Най-вероятна причина да не успяват да сглобят пъзела на нейния безкрайно интересен живот, е липсата на гробница на царицата.

Тя би отговорила на много въпроси, най-вече за липсващите моменти - какво е правила след смъртта на Ехнатон, кога е починала и как е била погребана.

В гробницата на Тутанкамон е открита кухина, зад която се предполага, че има помещение, най-вероятно друга гробница. Надеждите на всички изследователи на древната египетска история са, че това е именно гробницата на Нефертити. Най-вероятно не е ограбена и ако това предположение се окаже истина, Нефертити ще разкаже на света много за времето си.

Засега известното е малко и се състои основно от предположения. Какви са основните предположения за произхода на красивата владетелка от древен Египет?

Биографични данни за Нефертити

Лицето на Нефертити
Снимка: Travel Channel

Версиите за произхода на съпругата на Ехнатон са много. Приема се, че е родена през 1390 година преди Христа. Най-вероятно е била дъщеря на Аи, министър в правителството на Аменхотеп ІІІ.

Според едно предположение младата красавица най-напред се жени за Аменхотеп ІІІ, а след смъртта му за неговия син Аменхотеп ІV.

Друго предположение гласи, че още на 11 години е сгодена за Аменхотеп ІV. Археолозите насочват вниманието си към Тайе - съпруга на Аи, която е отглеждала Нефертити, но не е била нейна биологична майка.

За Аи се знае, че е бил учител на бъдещия фараон Ехнатон и може би той му е представил прекрасната си дъщеря още в детска възраст, защото разликата във възрастта им е била само 1 година и този факт ги е сближил. Срещата с бъдещия владетел е предопределила необикновения живот на Нефертити.

На изследователите прави впечатление фактът, че любимата жена на фараона е била много харесвана в Египет, освен това е живяла по време, когато египтяните имат силна и развита цивилизация, а за нея се знае твърде малко. Силно любопитство предизвиква най-напред външността на Нефертити, както и нейният живот.

Как е изглеждала и как е живяла Нефертити?

Предполага се, че е била висока около 152 сантиметра - това е била средната височина на египетските жени по това време. Изображенията на владетелката показват, че е носела оскъдно облекло. Това е обичайно за тези страни, в които климатът е горещ. В по-хладно време е обличала дълга рокля, каквито са носели по традиция жените, с пояси отпред. Предполага се, че е носела и перука, тъй като е било обичайна практика по нейно време. Възможно е да е ходела с обръсната коса, за да може да носи короната си - синя и висока, която я отличавала.

След като се жени за сина на Аменхотеп ІІІ - Аменхотеп ІV от ХVІІІ династия, двамата се установяват да живеят в двореца в Тива, наречен Малката. Той е изграден от бащата на Аменхотеп ІV и е реновиран от новия владетел, който сменя името му и го нарича Великолепието на Атон.

Кралските апартаменти в двореца са строени в огромни мащаби. Кралската спалня е била с размери 8 на 5 метра.

Имало е и голяма зала, изрисувана уникално красиво. Подът и таванът били изрисувани с птици и спираловидни форми. Допуска се, че е имало златни декоративни елементи.

Нефертити ражда на Ехнатон 6 дъщери, но не и наследник на трона. Синът на Ехнатон, който го наследява - Тутанкамон, е от втората съпруга на владетеля - Кия.

През първите 5 години на управлението на Аменхотеп ІV тя е обичана и почитана в Египет и има останали изображения, на които е показана да участва на важни събития.

На петата, или деветата година от царуването на Аменхотеп владетелят сменя името си на Ехнатон и извършва реформа. Премахва съществуващите религиозни практики, затваря старите храмове и провъзгласява за единствен бог Амон, богът - слънце. Смята се, че въвеждането на монотеизма има за основна цел да възстанови мощта на владетеля, намаляла за сметка на жреците. Има редица предположения, че Ехнатон е силно повлиян от Нефертити при взимане на това решение, защото се смята, че тя още преди да се ожени за фараона е почитала Амон.

Нефертити

Двамата с Нефертити изграждат нов, много по-грандиозен дворец в Ел Амарна. Наречен е Ахетатон и е в чест на новото върховно божество - бог Амон. Всяка сутрин фараонът и главната му съпруга пътували с колесницата си от единия до другия край на града, изминавайки пътя на Слънцето, божеството, което почитали.

Историците са убедени, че Нефертити е имала също толкова голяма власт в Египет, колкото и Ехнатон. Те имали общ печат, обединяващ символите и на двамата, което говори, че Ехнатон е изравнил съпругата си във властово отношение до себе си. Има доказателства, че тя е изпълнявала важни задължения на фараона - приемала чужди официални лица, водела преговори, организирала дипломатически срещи. Вземала важни решения, които били от отговорностите на един фараон.

През четиринадесетата година от управлението на Ехнатон една от дъщерите на двамата владетели умира при раждане, само на 13 години. Скоро след това Нефертити изчезва от историческите хроники. Има различни теории защо вече никъде не се споменава за нея, но нито една не е потвърдена.

Още преди смъртта на Ехнатон започва постепенно възвръщане към вярата в старите богове и най-вероятно това е станало не без съдействието на фараонската двойка. Промяната, която налага съпругът на Нефертити, предизвиква омраза към него и Тутанкамон веднага отхвърля вярата н Амон и връща старите почитта към старите богове. Последния фараон от ХVІІІ династия - Хоремхеб, заличава всички доказателства за съществуването на Ехнатон и това вероятно е причина да се знае толкова малко за Нефертити.

Как е завършил животът на Нефертити - догадки и възможни сценарии

Откриването на гробницата на Нефертити ще даде отговор на този въпрос, но докато археолозите все още са в процес на търсене, остават различни теории. Според някои Нефертити е продължила да управлява Египет след смъртта на съпруга си, променяйки името си на Сменхкара. Под това име се води син на Ехнатон и на Кия и брат на Тутанкамон, но потеклото му е особено оспорвано и се предполага, че зад името всъщност стои самата Нефертити.

Загадката на една от най-красивите жени в историята има шанс да получи своето разрешение, ако се окаже, че до гробницата на Тутанкамон е тази на красивата, която идва - Нефертити.

Вижте още дали красотата на Нефертити преувеличена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest