Леонардо да Винчи - живот и изобретения
Leonardo da Vinci - Life and InventionsLeonardo da Vinči - život i izumi
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Леонардо да Винчи - живот и изобретения

Леонардо да Винчи - живот и изобретения

леонардо да винчи

Ако трябва да дадем пример за универсален гений, то това безспорно е Леонардо да Винчи. Няма да сбъркаме, ако го определим и като връх на италианския Ренесанс. Всички възможни суперлативи му подхождат, защото Леонардо наистина е пример за вечен гений, пред който се прекланя светът.

Личността на Леонардо да Винчи

Животът и работата на Леонардо да Винчи оставят дълбока и неизличима следа в дългата история на човечеството, защото става въпрос за многостранно надарен творец. Той е едновременно велик художник, скулптор, архитект, изобретател, анатом, ботаник, зоолог, музикант, физик, дизайнер на костюми. Сякаш няма сфера от човешката дейност, в която да не се е проявил и да не е бил на висота.

Около личността на Леонардо да Винчи има много загадки, но при едно по-детайлно проучване на личния му живот се вижда, че загадките имат своята логика, защото произтичат както от бурното време, в което живее, така и от ударите на съдбата, които понася още с раждането си. Целите, които си поставя, са непонятни за съвременниците му, но това е напълно обяснимо - кой гений може да бъде напълно разбран?

Непрекъснатият интерес към личността му се дължи на неговата ексцентричност за времето му, новаторството и гениалността му. Всеки проект, който започва, независимо в коя област е, е дал своя огромен принос в сферата, към която принадлежи.

Да се опитаме днес да разчетем тази сложна личност е не по-малко трудно, но можем да оценим влиянието, което е оказал, от перспективата на време, отдалечено няколко века от неговото.

Житейската съдба на Леонардо да Винчи

Макар че най-често приемаме да Винчи за фамилия на гениалния италианец, това е грешка. Леонардо няма фамилно име. Буквално да Винчи значи от град Винчи - родното му място в областта Тоскана.

Във времето, когато е живял Леонардо, наследствени фамилни имена са имали само представителите на висшата класа. Чак след ХVІ век това става по-масова практика, но по времето на Леонардо се е приемало хората да носят името на родното си място. Затова геният е просто Леонардо от Винчи, защото не е принадлежал към висшето съсловие, независимо че животът му преминава сред най-влиятелните хора на Ренесанса в Италия.

Нещо повече - той е незаконен син на богатия флорентински нотариус Сер Пиеро и 16-годишната прислужница Катерина. Скоро след раждането му на 15 април 1452 година в Анкиано, квартал на град Винчи, майка му се омъжва за занаятчия. Произходът му е нещо, което го травмира от детството му и му създава комплекс за цял живот.

живот и изобретения на леонардо да винчи

Имайки предвид гениалността му във всички области на живота е учудващо, че той не е получил официално образование. Усвоява четене, писане и основите на аритметиката, но задълбоченото образование е нещо, което му се случва на по-късен етап от живота му. Латинският език, който по това време е широко застъпен, Леонардо усвоява сам по-късно. Висшата математика му се разкрива в своето великолепие към 30-годишната му възраст.

По пътя към изкуството

През 1466 година Леонардо да Винчи постъпва като чирак в ателието на уважавания художник Андреа дел Верокио. Тогава е 15-годишен и това е в пълно съгласие с каноните на времето.

При Верокио бъдещият гений не само усвоява основни рисувателни и скулптурни техники, но и инженерство. Учи също така химия, металургия и металообработване. На 20 години го приемат във Флорентинската гилдия на художниците, но прекарва още 5 години при Верокио, преди да поеме по пътя на самостоятелното си развитие.

Флоренция, Милано и Рим - трите столици на Ренесанса, са градове, с които е свързан животът и работата му. Там намира хора сред богатите семейства, които му поръчват да работи за тях. Най-известен сред тях е Лудовико Сфорца. Известно време го наема като инженер и друга известна фигура от ренесансовата епоха - Чезаре Борджия, синът на папа Александър VІ.

През 1516 година Леонардо получава покана от френския крал Франсоа І, където срещу щедро заплащане получава свобода да работи по своите проекти. Имал е задача също да организира пищни приеми за кралския двор.

На 2 май 1519 година Леонардо да Винчи умира във Франция, в имението, предоставено му от краля.

Гениалните творби и изобретения на Леонардо да Винчи

Може би заради световно известни творби като Мона Лиза, Дамата с хермелина, Тайната вечеря и други Леонардо да Винчи живее в съзнанието на съвременния човек главно като художник, но това съвсем не е така. Около 12 картини в момента се смятат като доказано негови творби, в същото време ни е оставил огромен брой скици, изследвания по анатомия, строителни планове, проекти за танкове, летателни апарати, даже и за леководолазен костюм, проекти на мостове, градоустройствен план. Повечето от идеите му не са реализирани, той твърде много е изпреварил времето си.

Леонардо прави революция в портретната живопис. Портретите, които рисува, създават образа на ренесансовия човек. Те влизат в противоречие с творческите канони на времето. Дамите вече не са рисувани в профил, както е било обичайно, а гледат наблюдателя в анфас.

Но не това е най-важното. В Леонардовата живопис човекът е поставен в центъра - той е началото и края на живота, събира в едно представата за доброто и злото, обединява духовно и светско. Той е новият човек, който има преимуществото и отговорността да живее в една нова епоха, на най-блестящият период от развитието на Европа. Затова образите, рисувани от художника Леонардо, са информационен фонд за разбиране на човешката същност.

Леонардо до Винчи е автор и на много научни открития, които намират своето разбиране чак в наши дни. Във всяко от тези начинания той е престъпвал от позицията на изследователя, теоретика до реализатора.

Идеите му в областта на техниката поразяват с разностранност и прозорливост. Научните опити по механика, техника, военно дело, транспортни машини, измервателни уреди, оптика вече са реализирани днес. Техническото наследство от около 7 хиляди ръкописа и чертежи е направо грандиозно дело, което променя представата ни за възможностите на човешката личност.

Може би цялата му гениалност се дължи на факта, че е гледал на науката и изкуството като на едно неделимо цяло, както и света е бил неделимо единство в неговите представи. Изпълнен е през целия си живот с любопитство към този чуден свят, търсел е да разгадае всичките му тайни и в изкуството си е включил елементи от природонаучните си познания, на които е посветил немалко време, за да изучи пропорциите на човешкото тяло, как функционират органите и какво движи живота. Това е човекът с най-голям принос в разгадаването на великия промисъл на природата.

Значение на делото на Леонардо да Винчи

Леонардо сам по себе си е епоха в развитието на човека като двигател на живота. Той показва измеренията на човешкия ум, доказвайки че няма граници за него. Както и за таланта и обхвата на интересите, които могат да занимават и движат човешката личност. Всеки човек може да бъде творец, стига да има око и сърце за света, която го заобикаля. Няма друга личност, която да олицетворява тази представа по-добре от Леонардо от Винчи. Затова и днес, повече от 500 години след смъртта му, този неповторим гений на човечеството е вечен символ на таланта и гениалността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest