Богинята Атина

Богинята Атина

Всичко, което гърците представляват като народ, дължат на една богиня - Атина Палада. Ефирното пространство над Атика, маслината, институциите на държавата, науката, поезията и изкуството - всичко това е дар за древните от Атина.

Още нещо, което хората са получили от нея, е странното на пръв поглед съчетание от сила и мъжественост с благоразумно поведение по време на война. На фона на подобно поведение не е чудно, че богинята покровителства едновременно войната и мъдростта, защото само мъдрото държание по време на война носи победата в нея.

Коя е Атина Палада и какво място заема сред безсмъртните богове на Олимп? Кое я прави в очите на гърците Велика богиня - майка?

Мястото на богинята Атина в пантеона на гръцките богове

Богинята Атина е една от дванадесетте велики олимпийски богове, които представляват висшата световна всепобеждаваща сила и е сред най-уважаваните в Гърция древни божества. Тя е богиня на знанието, мъдростта, изкуствата и занаятите, дева-воин, покровителстваща градове, държави и герои, символ на ум, ловкост, изобретателност. Митовете за нейните подвизи имат сакрално значение за древните гърци, а нейното име и атрибути я отделят и открояват рязко на фона на гръцкия пантеон.

Атрибути и описание на богиня Атина Палада

Всички достойнства, които Атина представлява, са закодирани в нейните атрибути. Те са задължителни - шлем, егида, маслина, сова, змия и съпровождащата я богиня Нике.

Значението на атрибутите на Атина показва какво място е отредено на богинята сред останалите олимпийци.

Шлем и щит носят всички войни, това са традиционни военни атрибути, а Атина е дева - воин, което може да се тълкува както като знак за равенство между половите, така и като белег за майсторство в изкуството на войната, а Атина е покровителка на справедливата война. В тази си роля тя силно контрастира на Арес, богът на кръвожадната, жестока битка, на унищожителната война.

Обикновено Атина се движи, сподирена от крилатата Нике - богиня на победата. Тя е символ на успеха или щастливия изход от битките.

Атина Палада

Маслината в Гърция е свещено дърво. То символизира и мъдрост и е най-ценният дар за хората.

Символ на мъдрост е и совата, а естественото поведение на тази птица напомня на древния елин уединения живот на философите. Способността на птицата да вижда в тъмното е символ на проницателност.

Знак, напомнящ за мъдрост, във всички древни култури е присъствието на змията, затова да се намира около богинята, е напълно оправдано.

Не може да се подмине и другото име на богинята -Палада. Според легендата това име Атина получава след като побеждава летящия подобен на козел гигант Палант по времето, когато титаните въстанали срещу боговете. Богинята сразила Палант, който искал да извърши насилие над нея, и от кожата му си направила щит. Това е не просто победа над противник, но и над животинската природа у хората. Тя възвисява победителите, защото е победа на божествения разум над нисшата материя.

Атина Палада покровителства много известни гръцки герои и ги подпомага да извършват подвизи. Думата герой на гръцки означава доблестен мъж, а също и предводител. Само доблестен мъж е достоен за предводител, да води другите и това означава да бъде мъдър, защото не хаотичната мисъл, а онази, в чиято основа стои разсъдливостта, тоест божествената мисъл, е гаранция за успех на начинанията.

Достойнствата на богинята са предадени с нейното описание. Сред многобройните псевдоними, с които Атина Палада е известна, се отличава определението, което и Омир предпочита - светлоока. Големите сияещи очи на богинята често се изтъкват, когато се говори за нея. Огледалото на очите е това, което пропуска искрите на божествената мисъл. В тези искри прозира цялата космическа енергия, с която е надарена тази представителка на божествените обитатели на Олимп. Не е случайно, че нейното значение често е равно с това на върховния бог Зевс, а понякога дори го надминава. И съвсем неслучайна е легендата за нейното раждане и потекло.

Легендата за раждането на Атина Палада

Появата на Атина Палада е изключително необикновена, дори за божествено създание като нея. Най-разпространена е версията, дадена от Хезиод в творбата му Теогония. Бащата на Атина - Зевс, получил предсказание, че Метида - богинята на Мъдростта, ще му роди дете, което ще го превъзхожда. За да избегне предсказанието, Зевс успял да приспи бременната Метида и да я погълне, а три дни по-късно получил силно главоболие. Тогава богът на огъня- Хефест ударил с чука си Зевс по главата, а титанът Прометей поел излязлата от главата на върховния бог богиня Атина.

Странното раждане на Атина има своето обяснение. Атина Палада е божествената мисъл, облечена в плът. Мисълта е енергия, а от всички енергии най-висша е мисловната. На това се дължи и почитта на древните гърци към тази богиня.

Делата на богинята Атина

Атина

Около богинята има множество митологични сюжети и е трудно да се определи кои от тях са най-важни. Все пак някои измежду тях са добили най-широка популярност, което е знак, че са изпреварили по важност всички останали дела на богинята в съзнанието на хората.

Поемането на властта над гръцката област Атика е много популярен мит. Атина печели властта след победа в надпреварата с бог Посейдон. Богът на морето подарил източник на вода на областта, а Атина предложила маслина. Дървото на мъдростта дало преднина на богинята в спора, а главният град получил нейното име - столицата Атина.

Участието на Атина Палада в битката на богове и гиганти е изобразена на щита на богинята. В титаничния сблъсък новите богове победили старите и защитили властта си.

Атина Палада взима страна и в Троянската война. Тя дава помощта си на гърците и на нея се приписва идеята на Одисей за дървения кон, който отваря пътя към града.

Даровете на Атина за хората

Атина е богинята с най-разнообразни дейности и изобретения. Тя е основателка на държави, построила е бойната колесница, нейно дело е справедливата война. Законите и висшият съд също дължим на Атина Палада.

Неслучайно я смятат за богиня-майка, защото много от най-важните дейности в бита са нейно изобретение. Тъкачеството, предачеството, кулинарното изкуство, впрягането на воловете и обяздването на конете, изработването на глинени съдове хората научили от Атина.

Флейтата е също дар на Атина за хората, а медицината се е зародила, когато Атина дала кръв от медузата Горгона на Асклепий, който съживявал с нея мъртвите.

Храмът на богиня Атина

Главно светилище на богинята е храмът Партенон, който е емблематичен туристически обект днес в Гърция. Този централен храм от Атинския некропол днес се смята за шедьовър на древната архитектура и символизира постиженията на гръцката цивилизация.

Извисяващият се в самото сърце на гръцката столица храм, е приютявал статуята на богинята, изработена от скулптора Фидий. Тази внушителна статуя с височина 11 метра е била направена от злато и слонова кост. Днес е изгубена в дълбините на времето. Споменът за творението е запазен само на изображения върху монети. Богинята е увековечена и в легендите и митовете, както и в творби на древногръцки автори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest