Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световна История»Най-младите императори в историята

Най-младите императори в историята

Най-младите императори в историята
Снимка: ANONYM

Властта е огромно бреме и отговорност. Историята на човечеството ни познава случаи, когато тя е била в ръцете не на възрастни, а на деца. И до днес са съхранени кралските и царските титли. Има страни, където все още властта се предава по наследство. Това са най-младите императори в историята, които светът познава.

Ойо Нимба Кабамба Игуру Рукиди (Уганда)

Първият владетел в класацията ни е негово величество Ойо, който управлява в кралство Торо в Уганда. Днес той вече е на 29 години, но когато встъпва на власт е едва на 3 години. Това се е случило през далечната 1995 година. За малкия монарх дори е бил направен специален трон, имайки предвид крехката му тогава възраст, който през години са сменяли много често.

Алфонсо XIII (Испания)

Той е бил владетел на Испания още от самото си раждане през 1886 година, въпреки че реално на власт той встъпва след като навършва 16 години. Момчето се ражда след смъртта на баща си, като затова той веднага наследява трона му. Имайки предвид крехката си възраст, младият император често се е бъркал в политиката на страната и е сменял правителството, което от своя страна е довело до нестабилност на държавата.

След победите на социалистическите и републиканските партии, членовете на парламента поискали владетелят да абдикира от короната. В крайна сметка той напуска родината си завинаги, абдикирайки от трона.

Йоан I (Франция)

Наречен е още Йоан Посмъртни, като това не е било случайно. Владетелят е живял само 5 дни след раждането си, като след това умира. Именно това обаче го прави официално най-младият крал във Франция, като той встъпва във властта веднага след раждането си, тъй като неговият баща загива само няколко месеца преди това. Някои хора предполагат, че за смъртта на Йоан II е виновен именно чичо му, който след това наследява престола.

Мери Стюарт (Шотландия)

Интересен факт е това, че тя не само е жена владетел, но и встъпва на власт на възраст само 6 дни. Разбира се, че тогава тя не е можела да ръководи страната си и затова нейната майка е управлявала в началото, докато Мария Стюарт не порасне и не стане пълнолетна. За съжаление нейната съдба е била доста трагична, тъй като тя се омъжва за човек, който е бил подозиран след това в убийство.

Младата Мария решава да избяга в Англия, където се е надявала да получи защита от братовчедка си Елизабет I. За съжаление тя не само не ѝ помага, но и я взема в плен, който продължава до 18-та година на Мария Стюарт. В крайна сметка тя е била обвинена в заговор за убийство срещу Елизабет I, като е била екзекутирана през 1587 година на възраст 44 години.

Шапур II (Персия)

Младите владетели в света

Той е най-дълго управлявалия монарх в историята на развитието на Сасанидската династия. Бил е коронясан още в утробата на майка си, като короната е била сложена директно върху корема на бременната жена. Въпреки статута си, Шапур II започва да управлява независимо империята едва на 16-годишна възраст. До този момент властта е била в ръцете на чиновниците, като империята е била изключително безопасна и стабилна, имайки предвид че държавата е оцеляла цели 16 години без реално на властта да е бил силен монарх.

Иван VI (Руска империя)

Той е бил едва на 2 месеца, когато е встъпил на власт, като това се е случило през октомври 1740 година. Всичко това обаче отново е били по-скоро на думи, тъй като неговата майка е взела за себе си властта. Това обаче е траело кратко, тъй като само няколко месеца след това се е извършил преврат. Така през следващите 20 години Иван е бил в различните затвори, което е оказало необратимо влияние на неговата психика. Бил е убит от другите затворници, след като се е опитал да избяга.

Хенри VI (Англия)

Той е бил най-младият британски монарх в историята, като е бил коронясан едва на няколко месеца. Това се е случило през 1422 година, след смъртта на баща му. След това започва истинската борба за трона между двата кралски рода, като 50 години по-късно Хенри е бил убит в Лондонската кула.

Собуза II (Свазиленд)

Роден е на 22 юли 1899 година и същата наследява трона от баща си. Въпреки това той е бил на власт цели 83 години, това е и най-дългото документирано управление в историята на цялото човечество. След смъртта му на трона се издига един от синовете му - Мсвати III.

Пу И (Китай)

Младият император започва да властва едва на 2 години, но за съжаление умира като обикновен градинар. Това се случва поради настъпилата революция няколко години след това. Той губи империята си. Въпреки това му е било позволено да продължи да ползва привилегиите на властта си от преди, но след няколко години той бива изгонен и бяга в Япония.

След това е бил заловен от съветското правителство в края на Втората световна война. Пу И е бил държан също така в Сибир в продължение на 5 години, като след това е бил върнат в Китай, където бива осъден. В крайна сметка някогашния император бива помилван, а след това работи като градинар в Пекин, където умира през 1967 година.

Иван IV Василевич Грозни (Русия)

Руският владетел е бил с доста деспотичен характер, като той се въздига на трона си едва на 3 години след като през 1533 година баща му загива. Умира през 1584 година, като според историците причините могат да са както инфаркт, така и отравяне.

Както виждате и сами, далеч не всички млади владетели са имали щастлива съдба и в миналото, а и сега, властта не е равна на успех и щастие. Всичко това ни навежда на мисълта, че човечеството познава доста страшни истории и въпреки това ние никога няма да научим истината за смъртта на редица императори и владетели в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest