Легенди за Банго Васил

Банго Васил

На 14 януари е Банго Васил или ромската Нова година, като с този светъл празник се свързват различни легенди и митове. Важно е на трапезата да има месо от гъска или петел, а също така сарми, питка, баница с късмети, вино и ракия.

На ромската Нова година е задължително къщата да остане затворена точно до полунощ на 13 януари, за да не излезе късметът от дома, а след това вече настъпва Банго Васил и могат да се посрещат гостите в дома. Празникът се нарича още Василица и Васильовден.

Легенди за Банго Васил

Първата легенда за Банго Василий е свързана с това, че точно на този ден Свети Василий е възстановил моста, който е бил разрушен от дявола. Също така това е бил велик защитник и застъпник на ромите, който те почитат и уважават много.

Според друга легенда за него той е бил куц овчар и е спасил ромско дете, което се е давело.

Третата легенда за Банго Васил разказва, че той е спасил циганин, който е бягал от редица неприятности в живота си.

Според друга легенда Банго Васил е спасил цял ромски род от удавяне в яростните и бушуващите води на морето. Именно той е изпратил ято гъски, които са ги спасили, като ромите се качили на птиците и така са стигнали до отсрещния бряг невредими.

Най-дългата легенда за Свети Василий разказва за едно ромско дете, което живеело в село, намиращо се до голяма река. Ромчето обожавало да си играе най-много на поляната, която се намирала точно до моста на реката. Един ден, когатото си играело с другите деца, детето видяло майка му да идва откъм селото. Ромчето се зарадвало и се затичало към нея, но за беда мостът се оказал прогнил на едно от местата.

Легенди за Банго Васил
Снимка: Ваня Георгиева

Щом детето стъпило, мостът се продънил и така то паднало в реката. Бедната майка само стояла до брега и плачела, защото не можела да плува. Събрали се и други хора, но никой не посмял да скочи в ледената вода и да спаси детето. Наблизо бил и един беден овчар, който леко накуцвал с единия си крак и без да се замисли, веднага скочил във водата, за да спаси давещото се дете. Изтеглил го на брега и ромчето веднага запрегръщало бедната си майчица.

Тръгнали към селото, като на пътя им се изпречил и бащата на детето, който бил чул, какво е станало и се зарадвал да види детенцето си живо и здраво. Той го попитал кой го спасил, а детето отвърнало Банго Васил. Бащата казал, че от днес нататък именно на този ден ще се празнува неговото име и така и станало.

Вижте как ромите празнуват Банго Васил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest