Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Карма и Съдба»Какво означава името Биляна

Какво означава името Биляна

жена с име Биляна

Красивото женско име Биляна е истински дар за тези, които го носят. Освен че е благозвучно, в него е закодирана силна енергия, която закриля собственичката му през целия й живот. Всъщност трябва да споменем, че съществува и разновидност на името в мъжки вариант – Билян, но тя е много по-рядко разпространена.

Ето и какви са тълкуванията на името Биляна:

Биляна и билките

Според най-известната теория Биляна произлиза от българската дума със славянски колен „билка“ или „биле“ – лековита трева. Давайки това название на момиченцата, те получават енергия от природата, от света на билките и цветята.

Заради връзката с билките всички, които носят името Биляна, са късметлийки, защото имат цели два имени дни – на Цветница, денят на цветята, както и на Еньовден – денят на билките.

Подобно на тайнствената сила на билетата, в името Биляна е закодирана друга думичка, която носи тайнствена енергия. Това е старобългарския глагол „билясвам“, който почти никъде не може да се чуе в съвременната българска реч. В превод той означава „омагьосвам“, „урочасвам“.

какво означава името Биляна

Съществува и негова разновидност „бильосвам“, която означава същото. Този глагол се е използвал много често за ритуал, при който се е правела някаква магия с билки – т.е. „омагьосвам с помощта на билки“. Това е още едно потвърждение за връзката на името Биляна с думата „билка“.

Теория за старобългарски произход на името

Съществува обаче още една, не по-малко силна теория за произхода и значението на името Биляна. Според нея в основата на това женско название се корени специфична форма на старобългарският глагол „съм“.

В буквален превод от старобългарски „биляна“ означава – „такава, която ще я бъде“. Или казано по-друг начин – „ще оцелее“, „ще се справи“, „ще оживее“. В подкрепа на тази версия е фактът, че в миналото с името Биляна са назовавали момиченца, които са се раждали в дълготрайно бездетни семейства.

Идеята на роднините е била да дадат подкрепата и силата на името на новороденото, за да може именно „да го бъде“ или да успее да оцелее и да даде шанс за продължение на рода. Така те „надигравали“ съдбата, като закодирали чрез името на детето неговата карма – да не боледува и да остане живо и здраво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest