sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Честит имен ден на Марин!

Честит имен ден на Марин!

Честит имен ден на Марин!
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
Препоръчано за теб:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
Виж ››

На 16 декември православната църква почита един пророк с ранг на светец, това е Свети Агей. Живял е през V век преди Христа и е роден във Вавилон, където е живял като пленник.

След завръщането си от плен е правил пророчества в продължение на 36 години. Той е пророк от Стария завет, познат като един от 12-те малки пророци.

На 16 декември православната църка почита паметта и на Светия мъченик Марин, загинал за вярата. Какво свързва двамата светци, живели в различни епохи, за да бъдат чествани в един и същи ден? Отговор на този въпрос дават техните жития.

И двамата светци са родени и живели в трудни времена. Пророкът Агей е роден по време на пленничеството на юдеите във Вавилон и след прибирането им в Йерусалим той има голяма роля в повторното изграждане на храма в града, който е бил разрушен от завоевателите.

Съмнения завладели строителите на храма и те обмисляли да се откажат от започнатия строеж. Пророкът ги призовавал да завършат това велико дело, като им предал думите на Бога, че този храм ще стане велик и внушителен и в него ще служи сам Царят на царете, както той определя Божия син.

Пророчеството на Агия предшествало с 5 века раждането на Месията, а за неговата истинност говорят събитията, за които знаем от писмените документи.

Свети мъченик Марин е един от многобройните борци за вярата, останал до край предан на Бога и заплатил с живота си за своята вяра. Той има благороден произход в Римската империя при император Адриан и още в юношеска възраст получава висок обществен сан, става сенатор. Високото положение в обществото не било пречка пред това да избере християнството, ръководен от своята майка.

Врагове на вярата го предали и императорът научил, че той не се кланя на идолите. Младият сановник бил изправен на съд и призован да принесе жертва на езическите богове. Отказът му довел до жестоки мъчения, но самата божия помощ го запазила жив.

Тогава враговете на вярата поискали да бъде посечен. Присъдата била изпълнена на 16 декември 283 година, а мощите му били прибрани и погребани по християнски от други вярващи.

На този ден имен ден празнуват Марин, Марина, Маринчо, Маринка, Маринела. Името на Свети Агей се превежда като празник, празнуващ, така че на 16 декември наистина е време за празнуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest