Госфордските глифове

Госфордските глифове
Снимка: wikiwand.com

Преди да се потърси отговор на загадката, която представляват Госфордските глифове, е добре да се дефинира и обясни терминът глиф.

Глифът като отделна дума може веднага да се изолира от състава на думата йероглиф. Явно е, че става въпрос за елемент на писмеността. Той се свързва с графичното оформяне и семантиката му ни отпраща към старогръцкия глагол за изрязване или гравиране.

Европейците научават какво е глиф - писан или вписан символ, покрай чертежите, направени при разкопките на цивилизацията на маите. Те са изрязани върху камък.

Глифовете могат да бъдат определени като графичен образ, който предава информация, но това е само част от същността му. Аналогията с буквата се налага. Буквите нямат самостоятелно значение, но свързани заедно предават съдържанието на някакво понятие.

Глифовете сами по себе си имат значение, което е специфично, и затова изискванията към писане на глифове са били много високи, те са представлявали нещо като канон. Глифът дава статут на изключителност на представеното съдържание.

Първоначално изследователите са смятали, че глифът е елемент на писане като всички останали и е използван от древните хора за създаване на съдържание, включително за информация от ежедневието. По-късно е установено, че наред със съдържанието, глифът е носел определена сила, свързана с магически ритуали и няма връзка с ежедневието.

Най-древните глифове са открити в Египет, а разцветът им става по римско време. Използвани са за нуждите на свещениците, изписващи с тях тайни текстове.

Госфордски глифове
Снимка: wikiwand.com

В светлината на тези факти стои загадката с Госфордските глифове. Те са датирани на възраст от 5 хиляди години, което ни отпраща в зората на човечеството през Бронзовия век.

Става въпрос за 250 каменни гравюри, издълбани върху камъни, намиращи се в австралийски национален парк Брисбейн Уотър. Те са известни поне отпреди век. Първоначално се е смятало, че това е паметник, вдъхновен от местните вярвания и традиции, но изучаването му показва, че става въпрос за древноегипетски глифове, издялани преди хилядолетия.

Тази хипотеза отваря вратата за много размисли и предположения пред учените и предоставя едно ново поле за размисли и евентуални находки. Как древните египтяни са се озовали в Австралия през Бронзовата епоха? Разполагали ли са наистина с модерни кораби, за да стигнат до континента и да оставят там важни послания чрез глифове?

Много египтолози са скептични и смятат находките от Австралия за измама, която е майсторски направена. Съпоставени с други факти и находки по света, глифовете изглеждат по-правдоподобни и поставят въпроса дали знаем истинската история на света, или това, което имаме като информация за хода на човешката цивилизация, е само част от истината.

На този изключително интересен и важен въпрос отговор могат да дадат както бъдещи открития, така и задълбоченото изучаване на вече съществуващи феномени като този от Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати