Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Обичаи за Никулден

Обичаи за Никулден

Обичаи за Никулден
3D куб Ubik за деца и възрастни-20%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
13.60 лв.
Виж ››

Зимата е времето с най-много празници по традиция в българския календар. Приключването на работата на полето и прибирането на реколтата давало възможност на народа да празнува в свободното от полска работа време. Затова празниците са съсредоточени основно в този сезон.

Един от най-почитаните зимни признаци е Никулден. Той е посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, наричан у нас Свети Никола - покровител на моряци, рибари и защитник на корабокрушенци, тъй като той е аналог на древногръцкия бог на морето Посейдон. На този ден празнуват и банкерите.

Легендата гласи, че при разпределянето на света, на един от шестимата братя-светци-Свети Никола, се паднали моретата и океаните. При пътешествие с лодка на светеца и другарите му ги застигнала буря и продънила съда. Светецът затиснал дупката с един шаран и така всички стигнали живи на брега. За благодарност спасените сготвили на Свети Никола шаран. Така се появила традицията на Никулден да се поднася шаран.

Когато домакинята почиства люспите на рибата, трябва да пази да не падне някоя на земята, защото с тях ще се изгуби имането от дома. Ако пък някой настъпи рибена люспа, ще го преследват нещастия.

Традиционно шаранът се пълни с орехи и се пече завит в тесто. Приготвя се и обреден хляб, който е украсен с фигура на риба. Тъй като е период на пости, се слагат и други постни ястия - сърми, боб, чушки, варена царевица и жито.

На трапезата за Никулден обредният хляб се освещава. Свещеникът отнася и опашката на шарана според традицията. Костите от рибата не се изхвърлят. Те се заравят в земята или се изгарят, защото вярването гласи, че това ще умножи плодородието и благополучието на семейството.

Никулден, Св. Николай
Снимка: SvetimestaCom

Костта от главата на шарана се запазва. Тя има форма на кръст и според вярванията има магически лековити сили, пази от злини. Такива костички са пришивани в шапчиците на децата, за да ги пазят от уроки и болести.

Свети Никола се смята и за покровител на семейството, затова се организират родови празници и се канят близките - кумове, роднини и съседи. След угощението мъжете посещават домовете на други роднини и така обхождат рода до сутринта на следващия ден.

На този ден не се работи, ходи се на църква, а в Странджанския край момците - коледари отиват в дома на своя водач и го канят официално да влезе в тази роля.

Денят е особено тържествен за празнуващите имен ден на Никулден - тези, които носят името на светеца. Те приемат гости, които идват да ги поздравят и да споделят празника с тях.

На Никулденската трапеза се сервира риба, затова по този повод предлагаме да опитате следните рецепти:

- никулденски шаран;

- паниран шаран;

- вкусен толстолоб;

- или печена пъстърва;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest