sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човешкото Тяло»Кинезиология - какво е и как помага?

Кинезиология - какво е и как помага?

Кинезиология - какво е и как помага?
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

От добре познатия термин кинезитерапия почти всеки знае, че става въпрос за проблеми на движението и методи на тяхното разрешаване. Какво обаче е кинезиология и има ли нещо общо с кинезитерапията?

От гръцките думи кинезис, което значи движение и логос, гръцката дума за наука, се разчита този термин. Буквално значи наука за движението.

Тъй като става въпрос за основно положение в човешката дейност, като движението и свързаните с това органи в тялото, не е чудно, че опити за изучаване на опорно-двигателния апарат са правили още древните гърци по времето на Аристотел и тогава е възникнала науката. Тя е учение за силата на движенията на човешкото тяло, за центъра на тежестта му, за анатомичните центрове, на които се опира тази функция на тялото, за мускулите и съкращаването им, за фазите на движение.

Движението на тялото се определя от движението на енергиите в него. Древната медицина в Китай дава цялостното познание за меридианите, по които се движат енергиите, за баланса между тях. Тя предоставя и основните точки на акупунктурата, работеща за отстраняване на всеки дисбаланс, възникнал в енергийните меридиани. Взаимовръзките са толкова силни, че най-малкото нарушение на баланса намира отражение в различни точки в тялото.

Нуждата да се познават процесите, настъпващи в тялото при процесите на движение и работа на опорно-двигателната система, водят до създаването на дисциплина, наречена приложна кинезиология. Какво представлява тя и кога възниква?

Приложната кинезиология е част от алтернативната медицина, един от нейните методи. Използва се като диагностичен и лечебен метод, базиран на оценката на различни аспекти на човешкото здраве. Мускулното тестване, наред с други начини за диагностициране, е заложено в основата му. Така се открива дисбаланс в даден мускул и терапевтът търси причината за неправилното функциониране на мускула.

Приложната кинезиология е резултатът на работата на доктор Джордж Гудхарт, който обособява метода през 1964 година. Целта е подобряване на здравето, като се използва човешкото тяло като инструмент за откриване на проблема.

Как на практика става тази диагностика?

Кинезиология

Започва се от знанието, че всеки основен мускул в тялото е свързан с някой орган, с костите, меридианите и гръбначните прешлени.

Диагнозата се поставя, като се определи степента на мускулната слабост.

Този процес се нарича мануално мускулно тестване и лежи в основата на приложната кинезиология. Така се откриват стресовите области в живота и се търси начинът да се отстранят. Акупресурата помага за поставянето на диагноза.

По този начин може да се открие и заболяване на физиологично или психологично ниво и да се тестват различни продукти за подобряване на състоянието според реакциите на тялото към тях.

Лечението е комбинация от техники и терапии, насочени към връщане на баланса в двигателния апарат, билколечение, хомеопатия, хранителен режим и терапевтични психологически консултации с пациента.

Методът показва, че здравето на човека е в ръцете му. Осъзнаването на истината, че човекът е съвкупност от тяло и дух, му дава знанието, че за да функционира правилно, е нужно да съществува баланс между всички негови аспекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest