sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Отношенията с околните»Как се ръкуваш, разкрива много за характера ти

Как се ръкуваш, разкрива много за характера ти

Как се ръкуваш, разкрива много за характера ти
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Ръкуването (ръкостискането) е съществен елемент на невербалната комуникация. Това е ключът, който отваря или затваря врати, но само ако вие му обърнете необходимото и достатъчно внимание. Ръкостискането е и магически тест, който ви позволява бързо и с висока увереност да разберете дали разговорът ще завърши с положителен резултат.

Знанието за това как ръкуването на събеседника ви издава неговия характер и намерения, може да бъде много полезно. Например, ще бъде също толкова полезно винаги да помните, че преувеличено изтеглено ръкостискане сигнализира, че сте много желан гост. Субектът, който протяга ръка с дланта си надолу, е подчинен, нагоре е доминиращ. А при вертикално ръкостискане от самото начало вашият събеседник иска да бъде наравно с вас. Разстоянието е надежден индикатор за нивото на разположение на вашия колега. С хора, близки до нас и приятни за нас, ние се стремим да останем близо, с несимпатични хора - далеч.

Какво означава начинът, по който събеседникът ви се ръкува?

Когато се ръкувате, вашият събеседник държи ръката си под прав ъгъл, притискайки лакътя към тялото си. Вашият събеседник е недостъпен, затворен и много пресметлив.

Ако нямате спешна нужда да убедите или прелъстите този човек, намалете времето за посещение до минимум, тъй като няма да получите никаква полза.

Ръката на вашия събеседник остава залепена за тялото. Това ви принуждава да протегнете ръка, за да му стиснете ръката. В този случай се озовавате лице в лице с човек, който цени своите привилегии и не е склонен да проявява съчувствие.

Вашият събеседник протяга ръка отдалеч за ръкостискане. Най-вероятно той се нуждае от вашата подкрепа, затова той протяга ръка - така че да се притечете на помощ. Той става напълно достъпен и неизбежно става разположен и спонтанен. Това ръкостискане означава приятелско посрещане.

Събеседникът ви невъздържано протяга ръка към вас. Като екстроверт, той просто ви помага да ускорите нещата. Той ще се съгласи да закупи вашия продукт или услуга, ако можете да представите аргументи в този момент.

Когато се ръкувате, събеседникът ви подава само върховете на пръстите си. Подобно ръкостискане издава беглец, който отговаря за нещо само с думи. Вашият събеседник се преструва, че ви приема, ще се преструва, че ви слуша и ще ви обещае да помисли, когато ви изпраща. Всичко е за забавление, включително и вие!

С широка усмивка събеседникът протяга лявата си ръка за ръкостискане, въпреки че определено не е левичар. Дори ако дясната му ръка е заета, подобен поздрав, придружен от лицемерна усмивка, е чист израз на антипатия. Провокатор, клюкар или манипулатор винаги ще го правят, за да ви хванат от вратата и да ви изловят. Ако можете да предвидите този жест, силно препоръчваме да не му подавате ръка. Най-малкото ще го накара да ви уважава.

Друг човек с усмивка ви разклаща ръцете и предмишниците с двете си ръце. Вие сте в капан. Той притежава инициативата и от самото начало на играта неутрализира всички ваши защитни и нападателни механизми. Подобно ръкостискане може също да показва, че и двамата герои са в тежко положение и се нуждаят един от друг. Този вид ръкостискане издава хищник.

Събеседникът ви стиска ръката, сгъвайки своята под формата на патешки клюн. Друго ръкостискане, което ви казва, че не сте особено добре дошли или че другият човек наистина не ви уважава. Този презрителен тип дори не смята за необходимо да крие отношението си. Той използва тази проста манипулация, за да ви принуди да отворите картите си. Ако имате късмет, можете да видите как се променя поведението му към вас. Лицемерен и злобен, той бързо ще ви оскубе като пиле, само ако му дадете възможност.

Най-често можете да видите средното ръкостискане със свита ръка. Ръката е сгъната под прав или тъп ъгъл, ръкостискането е енергично, но без излишни украшения. По принцип събеседникът ви е конструктивен, но иска да знае повече и да ви опознае по-добре. Той е умерено отворен, но всичко ще се промени, ако успеете да предизвикате интереса му.

Също така се случва, когато при ръкостискане ръцете се срещнат, но дланите не се докосват. Въпреки че вашият събеседник ви поздравява с широка усмивка и енергично протяга ръка, няма обмен на енергия при такова ръкостискане. В менюто на срещата няма съчувствие.

Отблъскването често идва от някой, който протяга ръка, обърната навътре, с длан надолу. Тези, които обръщат дланта надолу, се отказват от инициативата още в самото начало на играта, докато тези, които се обръщат нагоре, се опитват да наложат своето превъзходство едновременно.

Енергично ръкостискане

В процеса на диалог се ражда взаимно съчувствие.

Ръкостискане

Силно ръкостискане

Демонстриране на волеви характер. Този вид ръкостискане често се среща при тези, които търсят конфликт, за да се отърват от болезненото чувство за малоценност.

Мудно ръкостискане

Енергийният обмен е отказан. Отпуснатото ръкостискане принадлежи на човек със слаба воля, дори ако той има някаква сила. Не вярвайте на мащаба на неговите дейности или репутация, те са преувеличени; той е вечния студент или политик, чиято амбиция е безкрайно завишена в сравнение с неговата харизма и реален лидерски потенциал.

Механично ръкостискане

Другият човек се ръкува с вас, докато гледа през рамото ви. Това показва липса на уважение към собственика на протегнатата ръка, който се възприема като нещо призрачно.

Вяло ръкостискане

Събеседникът вяло държи ръката с длан надолу във вашата, сякаш за целувка. Вашият събеседник е наистина покорен или много чувствен, което може би е добре. Този тип ръкостискане издава покорна жена, влюбена в мъжката сила или неотразимостта на събеседника си. Ако събеседникът ви стиска ръката ви с престорена вялост, междувременно забелязвате, че той поздравява другите хора по различен начин. Такова специално ръкостискане означава отказ да ви признае за равен или дори достоен.

Ръкостискане на пръсти

Вместо да посегнат към вас с ръка, те само протягат показалеца си към вас. Събеседникът ви се подготвя символично да се сбогува с вас, без дори да се е срещнал. Подобен жест издава демотивация, допълнително оцветена с недоверие към този, на когото дава пръст вместо отворената си ръка.

Неуловимо ръкостискане

Погледът на събеседника ви се плъзга някъде далеч. Това издава манипулатор.

Изплъзващо се ръкостискане

Когато се ръкувате, ръката на събеседника се изплъзва като змиорка. Нямате време да му стиснете ръката, вашата е напълно празна, виси във въздуха. Бягайте! Изправени сте пред измамник и лицемер, който в най-добрия случай ще ви даде фалшива усмивка.

Докосване с рамо при ръкостискане

Застанал до вас, събеседникът слага дясната си ръка на лявото ви рамо. Притискането на раменете обикновено е манипулативна интимност, ако се случва извън приятелска или любовна връзка. Ако докосва дясното рамо и като поставя ръка върху него, вашият събеседник вероятно играе владетел. Докосването на рамото е често срещан признак на агресивно (или натрапчиво) ръкостискане.

Натрапващо се (агресивно) ръкостискане

Случва се и да докосне други части на тялото. Подобно ръкостискане е малко натрапчиво, а физическото натрапване е просто прелюдия към психологическо натрапване. Завоевателят е почти винаги лъжец. Той ви примамва със сила. Събеседникът ви очаква да поиска много повече от вас, отколкото ще можете да му предложите. Той иска да ви повлияе или манипулира още от първата минута на срещата.

Ръкостискане с две ръце

Ако събеседникът ви стиска ръката с двете ръце, то той се прави на приятелски настроен, което изобщо не чувства. Такова ръкостискане издава хищническата природа. Ако шефът ви стисне ръката ви по този начин, най-добре е да се подготвите предварително за дребни заяждания или дори наказание. Ако говорим за посещение при търговец, отхвърлете всичките му предложения, защото той трябва само да разшири бизнеса си, а вие сте щастлива жертва, която ще му позволи да излезе от затруднение.

Дълго ръкостискане

Събеседникът стиска ръката ви преувеличено дълго, всъщност не я освобождава. Колкото по-дълго е ръкостискането, толкова по-фалшиво е. То е начин за усвояване и подчиняване на вашето логическо мислене и деактивиране на защитата. Той не се нуждае от вас, а от вашето безусловно приемане на неговата доктрина и подчиняване на неговите желания.

Ръкостискане в седнало положение

Как се ръкуваш, разкрива много за характера ти

Собственикът на офиса ви стиска ръката, без дори да се притеснява да стане, за да ви поздрави. Ако го направи, той би сигнализирал за йерархично равенство. Шеф, който ви приема по този начин, се нуждае от потвърждение на разклатения си авторитет.

Кой пръв се ръкува?

Ако вашият събеседник при срещата е първият, който подава ръка за ръкостискане, значи имате карт бланш. Ако сте вие, тогава трябва да работите усилено, за да го убедите в предимствата на вашето посещение. Във всяка игра този, който пръв протегне ръката си, губи по-често

Неуспех при ръкостискане

Един от присъстващите отказва да ви стисне ръката? Пропуснатото ръкостискане е знак или за липса на уважение, или за презрение от страна на другия човек. Ако това се случи, напуснете, дори не е нужно да се извинявате. Отказът да се ръкуваме е чисто признание за антипатия. Ще получите огромни предимства, далеч по-големи от това, което бихте могли да поискате след срещата.

Във всеки случай бъдете много внимателни за начина, по който се ръкувате. Без значение колко кратко е ръкостискането, ръкостискането трябва да е приятно. Доста голяма част от вашите чувства и чувствата на вашия събеседник се изразяват в мига на контакта на дланите. Социалната интелигентност на вашите ръце е мощен подсъзнателен сигнал за харесвания или нехаресвания, които вашето съзнание крие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest