sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Астрално»Да се научим да медитираме сами

Да се научим да медитираме сами

Да се научим да медитираме сами
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 21 май отбелязваме световния ден на медитацията. В забързаните дни забравяме да даваме почивка на ума си. През главата ни минават непрекъснато порой от мисли, нон-стоп кроим планове, обмисляме миналото и бъдещето, като дори забравяме да чувстваме и живеем в настоящето. В резултат на това сме напрегнати, нервни, уморени, изтощени и неспособни да изпитваме радост и спокойствие.

Това може да се промени с медитация. Но възможно ли е да практикуваме някакви медитативни техники сами и как да постигнем медитативно състояние? Напълно възможно е – опитайте следните стъпки и ще може скоро да почувствате мира и хармонията от медитацията.

Научете се да давате почивка на ума

За да може да се научите да медитирате сами, трябва да обучите ума си как да почива. Началото е най-трудно, защото той просто не е свикнал. Когато го привикнете към моментите на покой, той сам ще се отпуска и ще спира да ви затрупва с хаотични мисли за безброй неща. За да постигнете покой на ума, вероятно ще ви се наложи, първо, да направите разпускане на телесно ниво. Изберете си някоя кратка йога за отпускане на тялото, програма по стречинг, каланетика или пилатес – което е по вкуса ви.

След като свършите с физическата част, отпуснете се на пода върху постелката ви за спорт. Насочете вниманието си към тялото и единствено към него. Почувствайте го и проследете какво точно и къде усещате. Отбележете дали имате някакви нови усещания. Изследвайте различните части на тялото.

Насочете вниманието си към дъха и слушайте как вдишвате и издишате. Не се изненадвайте, ако заспите. Това показва, че сте постигнали пълен релакс на телесно и психическо ниво. Тези почивки след физическия комплекс ще ви научат да давате заслужената почивка на ума си навсякъде.

Останете в покой

Ще се изненадате, когато осъзнаете колко много от вас не са способни да останат в покой. Имаме предвид – тялото ви да е напълно отпуснато, без напрежение в мускулите, без да подрусвате някой крак или ръцете ви въртят непрекъснато нещо от нерви. Започнете всекидневно да оставате в пълен покой по няколко минути, просто така. Както си седите пред компютъра или на работното място, или в компания – за няколко минути насочете внимание към себе си. Повторете си на ум Отпусни се, отпусни се, отпусни се, като имайте предвид, че говорите на тялото си. Обяснете му кои мускули са напрегнати и че трябва да ги отпусне. То е интелигентно и скоро ще започне автоматично да разхлабва напрежението, когато пожелаете да останете в покой. Сега, когато можете да давате покой на ума и тялото, може да се научите на следващата стъпка.

Концентрация при медитиране сам

Медитиране сам

За да стигнете до медитативно състояние, трябва освен да сте отпуснати на физическо и психическо ниво, да може да се концентрирате в едно единствено нещо, което не напряга и не натоварва. Продължителната концентрация върху някакъв обект или върху звук води до постепенно изпадане в медитация. Подгответе тялото с физически комплекс, почивка, заемете стойка, в която сте в покой, но и в която няма да заспите. И се концентрирайте върху вашия обект или звук.

Може да изберете да се взирате в нещо – например свещ, мантра, друго духовно изображение, или дори в една точка на стената – нещо, което понякога правим спонтанно. Може да затворите очи и да си представите някакъв обект в пространството между очите.

А може и да си пуснете някаква музика или звуци, които да слушате и да се концентрирате върху тях. Най-добре е това да са успокояващи, повтарящи се многократно звуци. Например – мантра, църковно пеене, звуци от природата, гонгове, барабани. Подберете това, което усещате, че ви носи най-голямо спокойствие и запълва душата ви с приятни емоции.

Останете концентрирани в продължение на 15-20 минути. В някакъв момент може да осъзнаете, че се чувствате по-различно. Може да загубите усещане за тялото си или пространството, да усетите как се изпълвате с любов или как се опразвате от емоции. Изобщо – може да усетите нетипични за вас неща.

Не се страхувайте, това просто означава, че сте се научили да медитирате. И затова изпитвате усещания, каквито човек може да почувства само по време на медитация.

Вижте още:

- Съвети как да медитираме правилно вкъщи;

- Какви са ефектите от медитацията?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest