Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духовното»Всичко за аяуаска

Всичко за аяуаска

Всичко за аяуаска

Аяуаска крие в себе си истинска магия. И наистина – тя е свързана с индианска шаманска практика, съществувала от хиляди години в Южна Америка. Облагодетелстваните да се докоснат до нея получават просветление и изцеление, твърдят индианските магически лечители. Но учените предупреждават, че може да е опасна и да доведе до токсикация на организма.

Но какво представлява аяуаска?

Аяуаска – какво е това?

С това название се наричат едновременно три неща. От една страна, това е огромна лиана, която расте в амазонската джунгла. Тя е наричана също Лианата на мъртвите, Лианата на душите, Лианата на смъртта, защото се смятало, че свързва света на духовете със света на живите. От друга страна – аяуаска е могъща билкова отвара, приготвяна именно от тази лиана и други треви със специални свойства в точно определени дози. От трета страна, аяуаска се нарича и специалната сила, която може да усетиш, когато пиеш от отварата.

На напитката аяуаска са приписвани уникални сили, при това съвсем заслужено. Комбинацията на лианата аяуаска с други амазонски растения – най-често чакруна, представлява силно действаща смес с опиатни и халюцогенни свойства. Те се дължат на съдържащите се в растението алкалоиди хармин и хармалин, които предизвикват екстрасензорни преживявания.

Аяуаска

Напитката не се приема просто така. Това е специално питие, което се приготвя само от обучени шамани и се предоставя на желаещите да опитат от магията му по време на специален ритуал. Отварата се използва за изцеление на психически и физически травми и за получаване на достъп до други измерения.

Благодарение на нея се получава навлизане в състояние на променено съзнание, което дава възможност на човека да преживее такива усещания, каквито в нормално състояние никога не би могъл да усети. Пиенето на аяуаска може да доведе до трансперсонални преживявания, до видения, до променени сетивни усещания, до слухови и звукови халюцинации. Някои описват аяуаска като магическо пътешествие, което разкрива нови измерения на света и те води към същността на самия себе си.

Ритуалът по приемане на аяуаска

Специалният ритуал по приемането на аяуаска се води от просветения шаман и се състои само нощно време. Самата отвара се приготвя предварително – също с ритуал, състоял се преди това. Шаманът отива сам да отреже от лианата, след като я е сънувал, а преди да я отреже, той ѝ пее ритуални песни в продължение на часове. Продължава да пее, докато приготвя отварата, за да увеличи силите ѝ.

Ритуалът Аяуаска

Преди провеждането на ритуала по приемането на аяуаска трябва да се направи очистваща диета, включваща няколкодневно вегетарианско хранене, забрана за употреба на алкохол и тежки храни. Психическото и физическо напрежение също трябва да е ограничено до минимум.

Ритуалът се провежда в специално построени за целта шатри, където достъп имат само шаманите и хората, които ще пият аяуаска. През цялото време ншаманът контролира процеса и ако някой има нужда от неговата помощ, той се намесва точно тогава, когато трябва да го направи.

Къде може да опитате аяуаска?

Смята се, че най-ефективно е това да се случва в Южна Америка. Там процесът е най-силен и протича под контрол. Но през последните години някои шамани изнасят ритуалите и извън Америка, макар и да търпят критики заради това. Освен това аяуаска е обявена за наркотик и е забранена в повечето части на света. Докато в Южна Америка тя е част от културата и дори е уважаван обичай.

Заради модата, а и заради голямата ефективност на ритуала, все повече и повече са желаещите да опитат от магическата отвара. Буквално се е стигнало до аяуаска туризъм. Така че, ако и вие сте сред мераклиите да пият от отварата, няма за имате проблеми с намирането на място за провеждане на ритуал – особено в Южна Америка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest