sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Езотерика»Лечителите на древността

Лечителите на древността

Лечителите на древността
Луксозна кутия за бижута и часовници-17%
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Днес сме свикнали, когато имаме проблеми със здравето, да се отправим бързо към кабинета на личния лекар, който после ни препраща към различни специалисти, отговарящи за специфични органи и системи от нашето тяло.

Медицината разполага с лаборатории, скъпи апаратури, инструменти, медикаменти и какво ли още не – само и само да държи здравословното ни състояние на ниво. Но представете си, че живеете преди 3000 години например. Нищо от изброеното не е съществувало.

Как тогава хората са се лекували и кой се е грижел за тяхното здраве? Това са древните лечители – хора със специален статут и божествени знания.

Кои са те?

Лечителите от древността са били шаманите, жреците, баячките, магьосниците, проницателите, билкарите. Някои са били наследствени лечители – дарбата и знанията да лекуват са се предавали от поколение на поколение. Други са били специално обучавани за това или избирани да им бъде предадено знанието. Трети са получавали внезапно просветление или дар от Бога да лекуват.

Лечителите в древните времена са били едни от най-важните хора в племето или селището – наред с вожда или владетеля. Обикновено те са съчетавали лекуването на хората с дейности като гадаене, разваляне или правене на магии, както и с други проявления на магьосничество. Също повечето шамани и жреци са били съветници на управляващите по различни важни въпроси, защото се е смятало, че притежават тайнствени и свръхестествени сили, сред които – да виждат в бъдещето или да променят предстоящото.

Лекарствата на древността

Лечение с минерални камъни в древността

Но с какво тези лечители са лекували след като не е имало лекарства каквито използваме днес? Основните средства за лечение в древността са били билки, дървесна кора, добивани от животни лечебни компоненти, минерали, камъни, растителни масла и всичко, което природата е предлагала.

Много от тези древни лекарства днес стоят в основата на алтернативните лечебни системи като аюрведа, хомеопатия, лечение с капките на Бах, ароматерапия, дори СПА. Изобщо – древните лечители са се възползвали от всички богатства на природата, които са имали под ръка. Те са ги познавали отлично – много по-добре от нас, защото са били по-близо до тях и защото не са имали друга алтернатива. Всъщност са знаели и прилагали идеята, че за всяка болест природата е предоставила лекарство.

Едновременно с това древните лечители са лекували с различни процедури като гладуване, детокс, пускане на кръв, очистителни клизми, терапевтични бани и напарвания. Те са познавали много добре силата на минералните води и лечебната кал и са ги използвали. Прилагали са също масажа, лечението с храна, лечебната гимнастика – например йогийската система в Индия, която е изключително древна и много мощна.

Любопитно е, че в древността дори са правели редица хирургически операции. Някои са били по-прости и често успешни – като вадене на зъб например. Други са били сложни и рисковани и не винаги благоприятни. Може да се изненадате, но според някои сведения в Древен Египет са извършвали мозъчни операции. Или поне подобие на такива.

Лечение с магия

Гадаене на бъдещето

Едновременно с изброените средства за терапия, древните лечители са използвали и магия, прилагана в различни дози. Различни магически ритуали и процедури са се прилагали при различни заболявания и състояния.

Баячки и заклинатели са извършвали своите тайнства, за да се справят с тежки заболявания. Подобно на съвременните свещеници, някогашните шамани и жреци са произнасяли речи и молитви към боговете за здраве и отърваване от болест.

Всички тези дейности някъде са давали положителни резултати, а другаде изобщо не са сработвали. Факт е, че древните лечители са били почитани, търсени и често смятани за полубожества. А днес тайнствата им продължават да съществуват и да работят, трансформирани в средства, използвани от народната и алтернативната медицина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest