Саксайуаман

Саксайуаман

Саксайуаман се намира в град Куско - бившата столица на империята на инките. Странният комплекс е изграден от масивни каменни стени, като каменните блокове са тежали огромните 200 тона. Най-дългите блокове са с дължина приблизително 300 метра, а всеки е бил висок приблизително 4.5 метра. Имайки предвид възрастта на този паметник на културата и епохата, от която датира, той се намира в прекрасно състояние.

Под крепостта Саксайуаман са били открити дори цели катакомби, които се смята, че водят до други древни структури на инките. Около загадъчният комплекс има доста тайни и въпроси. Той е разположен в покрайнините на древната столица на инките Куско. Крепостта се намира на изкуствено изравнен връх и е заобиколена от три външни защитни стени с обща дължина 450 метра и ширина 16 метра.

В центъра на крепостта има кръгла каменна структура - слънчевият календар на великите инки. Руините включват също огромен басейн за съхранение на вода, бъчви за съхранение на провизии, цитадели и подземни камери. Произходът на името на Саксайуаман е неизвестен и до днес.

Факти за Саксайуаман

В различните диалекти преводът на думата се различава, като в едни от тях значи Пъстър ястреб, Мраморна глава и Кралски орел. Изграждането на Саксайуаман и най-голямата крепост в цяла Америка, е отражение на организационните умения на древната цивилизация. Крепостта е построена от плътно поставени блокове, които дори съвременните машини не могат да помръднат.

Инките не само са намерили начин да доставят тези огромни блокове до върха на планината, но и да издигнат три гигантски стени от тях. Днес за съжаление никой не може да каже как точно е била построена крепостта. Строежът на Саксайуаман е завършен няколко десетилетия по-късно, а именно по времето на сина на Пачакути, Хуайна Капака. Всяка стена се простира на 360 метра и се състои от 21 бастиона. Някои от тези бастиони са разположени по-напред, други – по-назад. Най-мощната е първата крепостна стена.

Основните части на конструкцията се състоят от три зигзагообразни стени, които били подредени успоредно една на друга, като вътрешните сгради и кули били направени от друг материал. Заедно с чисто стратегическото си значение, крепостта е играла ролята и на голям религиозен център.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати