Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древни Цивилизации»Йонагуни в Япония - необяснимият подводен град

Йонагуни в Япония - необяснимият подводен град

Йонагуни в Япония - необяснимият подводен град
Снимка: Pinterest

В края на ледниковия период Световният океан е бил по-плитък, отколкото е днес. Безводните райони са били обитавани от представители на някаква древна непозната за нас цивилизация. Топенето на ледници е довело до покачване на нивата на океана и грандиозните паметници на тази цивилизация са изчезнали завинаги под водата.

Йонагуни в Япония - необяснимият подводен град

Най-поразителният от всички древни артефакти, които са били откривани днес на океанското дъно досега, е подводният мегалитен комплекс край остров Йонагуни. Този малък остров принадлежи към групата острови Рюкю и се намира в Тихия океан, като е разположен доста далеч от основните японски територии.

През 1986 г. инструкторът по гмуркане Кихачиро Аратаки, само на двайсет метра от южния бряг на острова и на дълбочина 18 метра забелязва невероятни скални образувания. Всички те са имали строги правоъгълни или заоблени форми, преминавайки все едно една в друга. Структурата на тези образувания е доста сложна и причудлива едновременно, наподобявайки град или дори огромен храм. Кихачиро Аратаки забелязал тази система от идеално равни тераси, възвишения, проходи и стълби, които били положени в различни посоки. Но най-необяснимото е това, че над тези образувания се издигала гордо стъпаловидна пирамида. Общата площ на подводния комплекс е около 500 квадратни метра.

В началото на своите изследвания професор Кимура е предположил, че паметникът е бил потопен в океана в резултат на земетресение преди около 5-6 хиляди години. Професорът по геология от университета в Токио Теруаки Ишии, който също лично изследвал находката в Йонагуни, отхвърлил тази хипотезата, а именно, че подводният комплекс е бил потопен в резултат на силно земетресение.

И така, днес след години проучвания археолозите са успели да създадат триизмерен модел на подводния комплекс. Веднага става ясно, че този храм на културата не е бил построен в чест на хората, а на боговете, подобно на египетските пирамиди и храмовете на Мачу Пикчу.

Йонагуни в Япония

Освен тази удивителна находка на дъното по протежение на остров Окинава бяха открити истински подводни замъци и огромни петстепенни пирамиди, като всяка от тях е около 180 метра и височина до 27 метра. Всички тези находки, както и необяснимият подводен град Йонагуни, пораждат много въпроси около създаването си, но за съжаление и до днес все още не е ясно това и се изказват само хипотези от учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest