Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Ехнатон – какво трябва да знаем

Ехнатон – какво трябва да знаем

Ехнатон – какво трябва да знаем

Зад загадъчното име Ехнатон се крие една уникална историческа личност със статут почти на божество. Става дума за известния като реформатор фараон Аменхотеп IV, по-известен като Ехнатон, но познат също и като Ехнейот или в превод – угоден на бога Атон. Властвал по време на 18-тата династия (XIV век), египетският владетел е най-известен със своето желание за религиозна и философска реформа, която осъществява по време на управлението си.

В разрез с действащите до онзи момент култове и вярвания, той заповядва да се заличи във всяко писание името на досегашния върховен бог Амон-Ра и обявява останалите божества за несъществуващи. Провъзгласява за единствен и върховен Слънцето-Бог или Атон. В негова чест променя името си на Ехнатон. Революцията не стига само до тук. Фараонът създава нова столица на Египет – Ахетатон, като градът също е кръстен в чест на единственото божество.

По време на тази кардинална реформа Ехнатон влиза в спор и непрекъснати сблъсъци с обществото на жреците, които са лишени от правото си да водят религиозни служби и на практика остават без работа. Те не са съгласни с новите промени и настояват за връщане на старата религия.

Размириците водят до нестабилност на Египет, което води до скорошен резултат – управлението на Ехнатон скоро е заменено от това на неговия син – не по-малко известният фараон Тутанкамон. Младият владетел връща старата религия и реформата, осъществена в името на Атон, завършва безуспешно.

Говорейки за семейство, Ехнатон е известен не само като баща на Тутанкамон, но и като съпруг на популярната със своята неземна красота царица Нефертити. Тя се слави не единствено заради своя външен вид, но и заради това, че е управлявала Египет като фараон – нещо, което било изключителна рядкост за жените по онова време.

Ехнатон е мъж на Нефертити
Снимка: Travel Channel

Ехнатон се отличава от останалите фараони както със своето реформаторско мислене, така и с необикновения си външен вид. Той бил доста хилав, дребен, със силно удължено лице и с продълговат череп. Именно заради вида на главата му се разпространяват редица слухове и спекулации, сред които е теорията, че той е извънземен, а не обикновен представител на човешкия род.

Нефертити също била изобразявана с необичайно удължен череп. Някои историци обясняват това с предполагаемото прилагане на метод за изкуствено удължаване на черепите. Разбира се, съществува и идеята, че изобразяването на външния вид на Ехнатон е преувеличено и нереалистично.

От друга страна, някои проучвания говорят, че фараонът е страдал от генетични заболявания, които са се отразили на външния му вид. Твърди се дори, че тези телесни страдания имат отношение към женската форма на тялото при Ехнатон – широк таз с натрупване на мазнини, коремче и по-едри гърди.

Смъртта на Ехнатон и тази на Нефертити също са повод за конспирации, теории и предположения. Официалните гробници на двамата са открити празни. Твърди се, че са намерени други, а има и предположение, че едно от телата, открито при разкопките, е на Ехнатон. Категоричност обаче за причините за смъртта и погребението – няма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest