Най-великите антични градове

Рим е сред най-великите антични градове

Градовете играят решаваща роля в човешкото развитие повече от 9 000 години. От Йерихон, най-старият известен град в света, до Токио, най-големият град днес, античните градове са служили като центрове за търговия, технологии, образование и култура.

Градовете продължават да растат до нови висоти. През 1960 г. на всеки градски жител се падали по трима жители в селата. Заради бурната урбанизация в последвалите години, днес повече от половината човешко население вече живее в градовете.

Трудно е днес да си представим как някои от световните градски центрове ще изчезне. Това е почти невъзможно. Така обаче са си мислили и древните ни предшественици за великите антични градове. Бурното развитие на човешката цивилизация неведнъж е довеждало до напълно заличаване на световните мегаполиси на конкретната епоха. Така някога велики градове днес, са почти забравени. Това важи с пълна сила за Античността. Вижте в следващите редове няколко от най-великите антични градове, които за времето са били центрове на човешката цивилизация.

Йерихон е античен град

Йерихон: Най-големият град в света през 7000 г. пр.н.е.

Население през Античността : 2000

Днешна популация: 14 674

Йерихон е най-старото постоянно населено място в света, като първите жилища там датират от 9 000 г. пр. н. е. Градът, сгушен между Мъртво море и планината Небо, има естествено напояване от река Йордан и най-известния оазис в региона. Това го прави най-великия град за времето си. Там се зародила човешката цивилизация и много от постиженията на неговите жители, спомогнали по нататъшното развитие на цялото човечество.

Ур: Най-големият град в света през 2100 г. пр.н.е.

Население в Античността: 100 000

Днес: Градът е в руини

През 2100 г. пр. н. е. Ур е най-големият и най-богатият град в света. Той е център на Месопотамия, и под властта му е огромна за тогавашните мерки територия. В него са съсредоточени огромни количества луксозни предмети, изработени от благородни метали и полускъпоценни камъни, внесени от целия известен свят.

Мнозина считат Ур за град Ур Касдим, споменат в Книгата на Битие, родното място на Авраам, споменат четири пъти в Тора. Градът се намираше в съвременния Ирак.

Античният град обезлюдява през 500 г. пр. н.е. Учените предполагат, че това се дължи на промяна на притока на Тигър и Ефрат и настъпилата суша. Въпреки това, дори и без население, градът продължава да е свещен за жителите на цяла Месопотамия. В следващите десетилетия след изоставянето му хората от целия регион погребвали мъртвите си в изоставения град. Когато в средата на 50-те години на ХХ век археолозите започват разкопки, те откриват огромен некропол. Така Ур става известен като Града на мъртвите.

Вавилон: Най-големият град в света през 700 г. пр.н.е.

Вавилон е велик античен град

Население през Античността: 100 000

Съвременен статус: Руини

Всеки е чувал за град Вавилон. С него са свързани едни от най-почитаните световни религии. Легендите за неговото богатство и красота се знаят и до днес. Градът е бил дом и на едно от Седемте чудеса на света – Висящите градини на Семерамида. За разлика от по-ранните градове на Античността, Вавилон става център на една от първите световни империи – Нововавилонското царство, което в зенита си владее земите на почти целия Близък изток. Бурното развитие на града, спира след персийското завоевания. Макар и важен център, Вавилон постепенно губи своя блясък. Бурните събития в края на Античността и рухването на Персийската и Римската империя, унищожава града и днес той е само руини в пустинята.

Картаген: Най-големият град в света през 300 г. пр.н.е.

Население в Античността: 500 000

Днешна популация: 20 715

Картаген е един от малкото велики градове на Античността, разположени в Африка. Възникнал като малка финикийска колония на територията на днешен Тунис, благодарение на търговията, градът бързо се разраства и става център на Стария свят. Постепенно жителите на града изграждат империя, която се разпростира, от Испания, през Италия, до земите на метрополията основателка – Финикия. Дълго време Картаген е едноличен господар на цялото Средиземноморие. Това се променя с появата на Рим. Трите Пунически войни сриват Картаген, като след последната, града е напълно унищожен. В близост до руините му израства римско поселение със същото име, което съществува и до днес.

Рим: Най-големият град в света през 200 г. сл. Хр.

Население през Античността: 1, 200, 000

Население днес: 2, 754, 440

От скромните си корени като малко италианско село 1100 години по-рано, във втори век след Христа, Рим, се превръща в огромен мегаполис, чийто размери биха впечатлили и днес. Център на огромна империя, обхващата цялото Средиземноморие, всичките блага на Стария свят се изливали в града.

Няколко столетия Рим бил център на човешката цивилизация и не случайно и до днес е популярен изразът – Всички пътища водят към Рим. С краха на Римската империя, града става плячка на множество завоеватели и постепенно губи своето влияние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest