Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световна История»Златните периоди в човешката история

Златните периоди в човешката история

Златните периоди в човешката история

Концепцията за златния век е много важна от гледна точка на историята и нашето разбиране за нея. Това е така поради относително еднаквите характеристики, с които можем да опишем понятието и периода, наречен златен век.

Това е ера на относителен мир, просперитет и културно развитие за цяло едно общество, държава или континент. Според гръцката митология преди появата на човешките общества такива, каквито ги познаваме от историята, светът е съществувал в период на мир, постоянно изобилие от храна и пълно щастие. Това обаче е мит.

Нека видим обаче историческите златни векове и с какво са се характеризирали. За целта ще разгледаме някои по-големи, които се отнасят до цели континенти.

Златен век в Европа

Златен век в Древна Гърция

Нека започнем с нашия континент. Въпреки че всяка държава има свои собствени исторически периоди, които могат да се определят като златен век, има някои, които са особено показателни.

Да започнем с Древна Атина. През 5 век преди новата ера градът-държава е политически, военен, икономически и културен център и господства над останалите. По това време атиняните развиват философията, математиката, архитектурата и други изкуства.

Въпреки че по това време там се развива и робството и непрестанно се водят войни със съседни градове-държави, Атина поставя основите на европейските културни ценности, които защитаваме и до днес.

Други примери за златни периоди в историята могат да се отнесат към Византийската империя и Средновековна Англия, както и към Италианския ренесанс. Парите от разрасналата се международна търговия, която тръгва от пристанищата на италианските градове-държави, водят до масивно развитие и разрастване на политическата и философската мисъл, на образованието и изкуствата. Само си спомнете имената на Микеланджело, Да Винчи, Рафаел и др. Въпреки че по онова време също се водят войни, а и чумата върлува из Италия, периодът все пак се нарича златен век.

Златен век в Азия

Конфуцианството и златния период в Китай

Този далечен и мистериозен континент също има какво да предложи от историческа гледна точка.

В Китай например периоди, наречени златен век започват, когато се установява имперската система. По време на династията на Хан, която управлява от 3 век пр.Хр. до 3 век сл.Хр. конфуцианството се превръща в национална доктрина, а границите на Китай се разширяват.

В Япония също има златни периоди в човешката история. Така например между 17 и 19 век над Япония властва т.нар. период Едо или период на процъфтяване. По това време се развиват изкуства като театър и печат върху дърворезба, а хората живеят в относителна политическа стабилност. Това е и периодът, в който изкуството на самураите достига своя връх.

Златен век в арабския свят

След като ислямът се появява около 7 век, той бързо се разпространява в Близкия изток, а оттам и в Северна Африка, Испания и Сицилия. До 13 век той успява да достигне и по-отдалечени части Азия като Индия например.

Бързото разпространение и сравнително големия географски диапазон, който успява да обхване, помага за разпространението и обмена на знания и култура между завладените народи и арабската култура. Ислямската цивилизация преживява златен период от средата на 8 век до средата на 13, когато започва и нейният упадък и последващо изчезване.

През тази епоха се достига до някои невероятни постижения на културата и ума, които в основата си са уникална комбинация между арабски, персийски, египетски и европейски традиции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest