Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатичните Промени»Смяна на полюсите - истина или мит?

Смяна на полюсите - истина или мит?

Смяна на полюсите - истина или мит?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Сред различните теории за развитието на планетата ни се откроява едно интересно схващане. Според него е възможно полюсите да разменят местата си.

Застъпниците на тази теза са на мнение, че това е въпросът не е дали, а кога точно ще се случи. Противниците смятат, че става въпрос за хипотеза, която не почива на никакви научно обосновани факти, а само на предположения и възможности.

Преди да се разгледат възможностите, е необходимо да се изясни кои са полюсите, колко са и как се очаква да разместят.

Колко и какви са полюсите на Земята?

Земята има географски и магнитни полюси. Те са най-общо Северен и Южен. Географският Северен полюс понякога се нарича истински полюс. Представлява точка в Арктическия океан, в която се събират земните меридиани. Това е най-северната точка на планетата, която е цел на много полярни експедиции.

Свързан с географския северен полюс е истинският Северен полюс. Това е точката, в която земната ос минава през повърхността на Земята и продължава към небесния Северен полюс.

През 1891 астрономът Чандлър прави откритие, че направлението на оста, около която се върти планетата, не е постоянно. Оста преминава през земната повърхност в точки, очертаващи неправилен кръг, и истинският Северен полюс се мести в границите на кръга. Това означава, че някъде в центъра на този кръг лежи равновесният Северен полюс.

Останалите Северни полюси се отнасят към магнитното поле на Земята. То се поражда от движения на течното ядро. Земният магнитен полюс, който е различно понятие от географския, е точката от повърхността на планетата, в която магнитните линии стоят перпендикулярно на повърхността.

Съществува още едно понятие - Северен геомагнитен полюс. Неговата ос сключва със земната ос ъгъл от 11 градуса.

Двата магнитни полюса се намират на различни места. Северният магнитен полюс се намира в Канада. Северният геомагнитен полюс е в крайбрежието на Гренландия, някъде на 800 километра от магнитния полюс.

Моряците използват за навигация магнитните полюси, а астрономите се ръководят от положението на геомагнитните полюси.

Всичко това важи и за Южният полюс.

Кой полюс се мести?

Смяна на полюсите на Земята

Земята има Северни полюси (съответно и Южни), които са географски и магнитни. Географските не се менят, а магнитните са в непрекъснато движение. Сега магнитният полюс се движи по-бързо, отколкото е обичайно.

Причината е течното желязо в земното ядро и научната общност отдавна следи процеса. През последните 150 години магнитният Северен полюс се е отклонил с 1100 километра в посока към северните части на Канада. В момента напредъкът му е с 40 километра на година към Сибир.

Според много учени това е знак, че предстои нещо уникално като събитие, а именно завъртането на магнитните полюси.

Въпросът според някои учени дали това ще се случи, не стои. Въпросът, който стои, е кога ще се случи.

Смята се, че това е дълъг процес. Отнема поне 1000 години. Не се е случвал от 780 хиляди години. Поради тази причина се очаква да започне скоро. Човешката популация не може да се противопостави, освен да се нагоди към промените.

Земята невинаги е имала само един магнитен Северен и Южен полюс. Има доказателства, че стотици хиляди години планетата ни е имала 4, 6 и дори 8 магнитни полюси. Дали това е добре, ако се случи сега на човешката цивилизация?

Със сигурност сега не бива да има такива аномалии. Магнитните полета се противопоставят едно на друго и това ще доведе до много промени, които не са в интерес на хората.

Какви промени ще настъпят, ако полюсите се завъртят?

Магнитното поле на Земята обгръща планетата и я защитава от вредното слънчево лъчение, като отклонява далече заредените частици. Промяната в магнитното поле няма да доведе до нулеви стойности в полето, но то ще стане по-слабо и по-сложно.

Може силата му да намалее с 10 процента и да се появят магнитни полюси на Екватора или дори много северни и южни полюси. Това ще отслаби земното защитно магнитно поле с до 90 процента по време на полюсно завъртане.

Тази промяна ще се отрази и на вътрешния компас на много животни, които използват магнитното поле за навигация. Това са основно птиците.

Друга опасност - ще превърне някои места на планетата в прекалено опасни точки за обитаване.

Смяна на полюсите - истина или мит?

Проблеми ще има и в космическото пространство. Сателитите и космическите мисии, където има астронавти, ще имат нужда от допълнителна защита, която човечеството трябва да подготви. Без нея силната космическа и слънчева радиация ще застраши астронавтите от рак.

Мит или истинска заплаха е хипотезата за обръщането на магнитните полюси?

Има и учени, които смятат, че такова обръщане на магнитните полюси няма да се случи. Като доказателство сочат своите научни изследвания. Какво показват те?

Учените сравняват днешното състояние на магнитното поле с предишни периоди. Това са два периода с големи колебания в магнитното поле.

Едното е познато като събитието Лашам и се случва преди 41 хиляди години. Тогава магнитното поле е толкова разбъркано, че не е ясно къде точно е север и къде юг.

Другото събитие е известно с името Моно Лейк и се е случило преди 34 хиляди години. Тогава магнитните полета на север и юг са много слаби.

След като ги разглеждат, учените заключват, че тези събития се различават значително от това, което става сега. Сега полето не е така слабо и няма интензивна аномалия, която би станала причина за обръщане на полюсите.

Подобни на днешните промени е имало обаче преди 46 и 49 хиляди години. И все пак обръщане на полюсите не се случва, те се възстановяват.

Все пак не може да не се отбележи фактът, че през 90-те години на ХХ век това движение забележимо се ускорява. Преди полюсът се е измествал с около 15 километра на година, докато в началото на настоящия век вече се премества с почти 10 километра по-бързо.

Ако те са прави и полето няма да се обърне, ще остане само южноатлантическата аномалия, която причинява проблеми в спътниците, както и други електрически неуредици.

Световната научна общественост следи обръщането на полюсите от сателити на европейската космическа агенция. Те събират данни за силата на земното магнитно поле.

Изработен е също световен магнитен модел за моделиране на промените на магнитното поле на Земята. Моделът играе важна роля в навигационните системи по цял свят.

Дали слабото магнитно поле ще стане причина за обръщането на полюсите? На човечеството предстои да разбере отговора на този въпрос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest