Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Стари ирландски легенди

Стари ирландски легенди

Стари ирландски легенди

Митовете и легендите винаги са били част от историята и културата на народите по света. При някои обаче те заемат особено важно място както е в случая с ирландския фолклор.

Ирландия е онова вълшебно място, на което приказките и историите, феите и магичните същества са на особено голяма почит. Независимо в коя точка на света живеете, тези приказни създания и техните приключения няма как да не ви докоснат, няма как да не разпалят въображението ви, няма как да не ви въвлекат в своя шарен и интересен свят. Вижте по-долу кои са най-разпространените ирландски легенди, предавани през поколенията от уста на уста.

Децата на Лир

Ирландски митове и легенди

Историята проследява живота на четири деца - трима братя и една сестра. Баща им, Лир, е бил владетел на моретата и цялото семейство живеело в красив замък. След смъртта на майка им, бащата бързо намира нова съпруга. Тя обаче се оказва зла жена, която ревнува от доведените си деца и иска да се отърве от тях.

Един ден ги извежда на разходка край близкото езеро, където децата се гмуркат и плуват щастливо под ярките лъчи на слънцето. В това време тя изпраща към тях заклинание, което ги превръща в четири красиви лебеда. Заклинанието трябва да ги държи в тази им обвивка 900 години и може да бъде развалено само ако чуят камбанен звън, известяващ пристигането на Свети Патрик.

Лебедите обаче запазили способността си да говорят и разказали всичко на баща си, който прогонил лошата си жена далеч от земите си. Той прекарвал дните си на брега на езерото, слушайки песните на своите четири деца.

Вековете минавали и бащата починал. От красивия му замък били останали само руини. Един ден лебедите дочули камбанен звън в далечината. Полетели натам и попаднали в дома на Каомхог, който се грижел за тях в последните години от магията.

Когато тя била развалена и те си върнали човешката форма, започнали да растат и остаряват бързо. Легендата разказва, че Каомхог ги покръстил преди да умрат. Въпреки човешката си форма, те останали в ирландската митология като красивите лебеди с невероятни гласове - децата на Лир.

Феи

Феите в ирландската митология

Феите са едни от основните митични същества в ирландската митология и присъстват в повечето легенди. Те могат да приемат всякаква форма, но най-често се появяват като хора.

Банши

Банши е фея, която обикновено се явява на членовете на определени стари ирландски фамилии, за да им подскаже кога е дошло тяхното време. Появява се като млада жена, жена на средна възраст или старица. Вярванията говорят, че тя предизвестява смъртта с вледеняващ костите писък. Баншите са разпространени в книги и филми, където обикновено са представени като старици.

Кухулин

Това е един от най-известните ирландски герои. Появява се в множество и различни истории и ирландски легенди. Още от малък се проявява като силен и смел воин и успява да се пребори с множество чудовища и злодеи.

Фин Маккол

Легенди от Ирландия

Историята на Фин Маккол разказва за човек, който изведнъж придобил всичкото знание на света. Той знаел какво се е случило в миналото, разбирал какво се случва в настоящето и какво предстои в бъдещето благодарение на сьомга, която изял. Така се превърнал в най-умния и мъдър човек в Ирландия.

Легендата за Диармуид и Грейне

Това е една от най-романтичните легенди в ирландската митология. Грейне била най-красивата жена в Ирландия, а Диармуид бил един от воините на служба при Фин Маккол.

Фин поискал да се ожени за Грейне и тя се съгласила. Организирали голямо пиршество, на което тя се запознала с Диармуид и се влюбили един в друг от пръв поглед. Двамата млади избягали заедно, а Фин ги преследвал из цяла Ирландия.

Преследването продължило години. Грейне забременяла. Един ден двамата влюбени попаднали в гора. От едната страна ги притискали преследвачите на Фин, когато от другата страна се появил глиган. Той ги нападнал, а Диармуид се изправил пред него, за да защити бременната си възлюбена. И така бил ранен смъртоносно, убивайки глигана.

Фин и хората му се появили. Грейне го замолила да спаси нейния любим с вълшебна вода от ръцете си, но той отказал. Отказал и на молбите на войниците си, докато накрая собственият му син не го предизвикал да помогне. Фин се съгласил, но вече било твърде късно. Диармуид умрял в ръцете на своята любима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest