Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митология»Мита за древния летец Икар

Мита за древния летец Икар

Мита за древния летец Икар

В гръцката митология Икар е митичен летец, син на Дедал, създателят на Лабиринта.

Дедал бил известен майстор, създател на различни сгради и съоръжения. Бил толкова прочут, че цар Минос от Крит го поканил на острова си и отправил молба към него. Дедал трябвало да построи лабиринт, в който цар Минос да държи затворен Минотавъра, митично създание с глава на бик и тяло на човек.

Дедал създал митичния Лабиринт, който бил изключително труден за разгадаване и за преминаване. Всеки, който навлезел в Лабиринта, се загубвал. Според легендите никой не успявал да премине през него и много сърцати младежи намерили смъртта си в него. До идването на Тезей, който, с помощта Ариадна, дъщерята на цар Минос, преминал през Лабиринта, достигнал Минотавъра и го убил.

За построяването на лабиринта Дедал довел и сина си - Икар. След построяването на съоръжението цар Минос се страхувал да не би Дедал и сина му да разкрият някому тайната на постройката и ги затворил във висока кула. Бащата и синът дълго обмисляли как могат да избягат. По суша и вода се оказало невъзможно, тъй като цар Минос контролирал много внимателно всички пътища вън от Крит. Така Дедал решил да избягат по въздух. Той създал два чифта криле - по един за него и за Икар. Крилата били изработени от пера, залепени с восък.

Когато крилете били готови, Дедал обяснил на сина си подробно какво и как трябва да прави. Предупредил го да не лети твърде високо, защото близостта със слънцето ще разтопи восъка. Но не трябвало да лети и твърде ниско, защото пръските от морето щели да намокрят перата. И полетели.

Мита за Икар

Изминали голямо разстояние, летейки бавно и внимателно. Икар обаче се увлякъл и полетял нависоко. Все повече и повече се приближавал към слънцето, докато в един момент осъзнал, че е останал без пера. Топлината била разтопила восъка и Икар започнал стремглаво да лети надолу. Паднал в морето и загинал.

Баща му дълго страдал за своето дете и нарекъл острова, в близост до който се удавилИкар, Икария в негова чест.

Въпреки че Дедал проклинал способностите и майсторството си, заради които загубил сина си, боговете били впечатлени от него. Самата Атина го посетила един ден и му дала истински криле, за да може да лети като боговете.

Легендата за Икар е много разпространена и може да бъде срещната в множество литературни интерпретации и анимационни филми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest