Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Отношенията с околните»Как консуматорското мислене съсипва живота ни

Как консуматорското мислене съсипва живота ни

Консуматорски начин на мислене
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Живеем в епоха на потребление. Повече от едно поколение е вече е възприело съвременното отношение за консумиране на живота. Днес този възглед се наследява и от децата.

Както всички малко или много знаем, основният девиз на потребителите е: Искам и потребявам сега!

Основните проблеми на потребителите са липса на самодисциплина, липса на разбиране за причинно-следствената връзка между определени събития, невъзможност да отложат удоволствието и да възприемат реалността отвъд желанията си.

Потребителската позиция е изпълнена с риска, че човек бавно и систематично „копае дупка за самия себе си“. Този подход ни лишава от възможността да говорим за развитие и прогрес в стандартния смисъл, който хилядолетната история на човечеството познава.

Човек от раждането си е естествен потребител и по един или друг начин и е принуден да консумира това, което му дават родителите му.

На определен етап от съзряването на личността обаче, в хармоничния вариант на развитие, трябва да се извърши отделяне от родителите и поемане на отговорност за себе си и за живота си. При човек с консуматорско мислене това не се случва, или не се случва изцяло.

Какво наблюдаваме при такива хора, които се подчиняват на този тип поведение? Вижте няколко вреди от консуматорското мислене:

- склонност към манипулиране;

- прехвърляне на отговорността към другите;

- зависимост от родители, съпрузи, приятели, злоупотреба с наркотици от различни видове, хазарт и различни адиктиви;

- невъзможност да организират своето време, работа, личен живот;

- липса на мотивация, слаба воля;

- неефективно разпределение на техните ресурси и т.н.

Човек с консуматорско мислене

По-голямата част от хората на Земята са потребители. И ако има възможност за решаване на проблема за сметка на някой друг, тогава онези, които са добре запознати с причинно-следствените връзки, отказват „щастливия шанс“ да потребяват, но останалите без колебание вземат всичко от живота Това "всичко" обаче често се оказва, че повече ни взема, отколкото ни дава.

И за да може човек да излезе от консуматорския начин на мислене, трябва да преработи отношенията дете-родител, да се научи да поема отговорност за своите действия върху себе си, да не разчита на никого, да развие самодисциплина. Или казано по друг начин - да се осмели да порасне.

Ако сте заобиколени от хора, които робуват на консуматорското мислене, тогава има риск да се окажете жертва - кошче за душевни отпадъци или инструмент за задоволяване на техните желания.

Затова трябва да се научите да казвате Не! Спрете да помагате на потребителя - този, който всъщност не знае какво точно иска, но го иска веднага! И ако хората не се съобразяват с него, проявява абсурдно поведение.

Вижте още:

- Съсипващи живота лошите навици;

- Психологическа практики за подобряване живота ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest