Смъртта на Сталин

Смъртта на Сталин

Йосиф Сталин, диктаторът на Съветския съюз, който управлява от 1924 година, умира в Москва на 5 март 1953 година Причината за смъртта на Сталин е инфаркт.

Роден е през 1889 година в Грузия под името Йосиф Джугашвили. Обучава се за свещеник, когато попада на ученията на Карл Маркс и започва тайно да ги чете.

В началото на 20 век той вече е убеден комунист и се включва активно в революционната борба. Става близък на Ленин и заедно се борят, за да превърнат Русия в комунистическа страна.

След смъртта на Ленин, той застава начело на новосформираната държава и се превръща в един от най-важните политици на 20 век - определя политики и граници в Европа след края на Втората световна война.

Към края на войната Сталин вече има сериозни проблеми със здравето. Още преди края на войната е развил атеросклероза. През 1945 година той получава лек инсулт, а малко по-късно през годината и масивен инфаркт.

Лекарите го стабилизират и той продължава да управлява страната и Източния блок в следващите няколко години.

Има достатъчно истории, които разказват за последните дни на Сталин. Те са описани в различни статии и книги. Ето какво всъщност се е случило.

Сталин и Ленин

Сталин кани най-близкия си кръг от последователи на вечеря, обилно полята с алкохол. Присъстват обичайните заподозрени - Берия, Молотов, Хрушчов и Маленков.

Вечерята преминава добре - хапват и пийват, а после се оттеглят за през нощта. Сталин заповядва да не го безпокоят, докато не се събуди сам.

Това обаче така и не се случва през целия следващ ден. Открива го икономката, когато влиза в стаята му късно следващата вечер. Той лежи на земята в безсъзнание, но жив.

Пренасят го в хола и го поставят на дивана. В началото подозират, че все още не е изтрезнял. Чак на следващия ден сутринта извикват екип от лекари, които да го прегледат.

Те установяват, че Сталин е получил масивен хеморагичен инсулт. Започва лечение на място в продължение на два дни, което обаче не дава резултат. Лекарите не успяват да свалят високото кръвно налягане и състоянието му се влошава още повече. Сталин умира на 5 март вечерта.

Веднага след смъртта на диктатора Сталин започва борбата за неговото място. Основните претенденти са Берия и Хрушчов. За кратко Берия управлява страната заедно с Маленков и Молотов.

През юни 1953 година обаче Хрушчов осъществява преврат с помощта на генерал Жуков. Той поема властта, а Берия е задържан по различни обвинения, част от които изнасилване и измяна. Признат за виновен, той е екзекутиран на 23 декември 1953 година.

След смъртта на Сталин и екзекуцията на Берия започва нов период в развитието на Съветския съюз.

Признати са голяма част от престъпленията на сталинисткия режим и се провежда вътрешнополитическа реформа. Външната политика обаче продължава да се води в посока противопоставяне на САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest